Zadržaného agenta CIA vyhostili z Ruska

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 09:19 • 2 min
Zadržaného agenta CIA vyhostili z Ruska

MOSKVA - Ruská vláda v utorok nariadila "čo najskoršie" vyhostenie údajného agenta americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorého v krajine zadržali pri pokuse nahovoriť na spoluprácu jedného z ruských spravodajských dôstojníkov.

slovakia

left justify in out

Muža identifikovaného ako Ryana C. Fogla ministerstvo zahraničných vecí označilo za neželanú osobu a v súvislosti s incidentom si tiež predvolalo veľvyslanca Spojených štátov Michaela McFaula, ktorý bude musieť v stredu podať vysvetlenie. Zároveň upozornilo, že podobné "provokatívne akty v duchu Studenej vojny v žiadnom prípade neposilnia vzájomnú dôveru" medzi krajinami.

Podľa vyhlásenia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Fogle pôsobil priamo na veľvyslanectve v Moskve, kde mal oficiálne funkciu tajomníka na politickom oddelení. Ruskí kolegovia ho údajne začiatkom týždňa prichytili "so špeciálnym technickým vybavením, písomnými pokynmi pre naverbovanie ruského občana, veľkou sumou peňazí a prostriedkami pre zmenu výzoru osoby", po vypočutí ho však vydali ambasáde. Štátna televízna stanica vysielajúca v anglickom jazyku Russia Today zverejnila zábery muža v šiltovke pri zatýkaní a vypočúvaní ako aj dokumentov, 500-eurových bankoviek, parochní, kompasu a ďalších vecí, ktoré mal podľa nej pri sebe. Na inom zázname sa uvádza, že istému zamestnancovi FSB pôsobiacemu v boji proti severokaukazským povstalcom ponúkal za spoluprácu 100-tisíc dolárov. 

Najnovší prípad sa objavil krátko po prvom výročí návratu Vladimira Putina do funkcie ruského prezidenta ako začiatku ochladenia vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom. Vyvolal pritom spomienky na udalosti z roku 2010, keď Američania na svojom území odhalili celú sieť ruských "spiacich agentov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies