Zadržali takmer 70 radikálov, odporcov Srbska a EÚ

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 07:42 • 2 min
Zadržali takmer 70 radikálov, odporcov Srbska a EÚ

PRIŠTINA - Takmer 70 kosovských protivládnych demonštrantov skončilo po násilných potýčkach s políciou pred budovou národného parlamentu v putách. Približne 300 nacionalistov, ktorí prišli s cieľom zabrániť poslancom odsúhlasiť prelomovú dohodu o normalizácii vzťahov so Srbskom, na krátko zatarasili vstup do budovy.

slovakia

left justify in out

Pri následných potýčkach s políciou utrpelo zranenia 17 mužov zákona. Tí nakoniec museli na rozohnanie davu použiť korenistý sprej. Radikálom z hnutia Samourčenie, ktoré žiada spojenie Kosova so susedným Albánskom, sa okrem zlepšenia formálnych vzťahov s Belehradom nepozdáva ani približovanie Prištiny k EÚ. Poslanci však dohodu nakoniec veľkou väčšinou hlasov schválili.

Ministri zahraničia EÚ v utorok predbežne odsúhlasili januárový termín začatia prístupových rokovaní so Srbskom o vstupe do únie. Zároveň schválili, aby Brusel začal rokovať s Kosovom o Stabilizačnej a asociačnej dohode, prvom kroku k vstupu do bloku. Ďalší proces zbližovania sa s Bruselom závisí práve od realizácie bližšie nešpecifikovanej, 15-bodovej srbsko-kosovskej dohody podpísanej v apríli. 

Kosovo, ktorého obyvateľstvo v drvivej väčšine tvoria etnickí Albánci, vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 a odvtedy ho uznali Spojené štáty aj väčšina krajín Európskej únie. Belehrad jednostranné odtrhnutie Kosova odmieta a podľa neho je v rozpore s medzinárodným právom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies