Zadržali stovky osôb podozrivých z členstva v IS

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 17:18 • 2 min
Zadržali stovky osôb podozrivých z členstva v IS

RIJÁD - Viac než 400 ľudí obvinených z členstva v bunkách extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) zadržali v Saudskej Arábii, čím boli zmarené útoky na mešity, bezpečnostné sily a diplomatické zastupiteľstvo. Oznámilo to dnes ministerstvo vnútra v Rijáde.

slovakia

left justify in out

Počet zadržaných pre tieto obvinenia do dnešného dňa dosiahol 431. Ide prevažne o Saudskoarabov, no tiež občanov ďalších siedmich krajín. Ďalších 144 osôb zatkli za podporu IS vrátane pomoci so šírením informácií, uvádza sa v oznámení podľa štátnej tlačovej agentúry SPA.


Ministerstvo nespresnilo, kedy k zatknutiam došlo, zrejme však ide o posledných niekoľko mesiacov, píše agentúra Reuters. Zadržaní sú obvinení okrem iného z pašovania výbušnín, prieskumu možných miest útoku, poskytnutia podpory bombovým atentátnikom či výroby "samovražedných viest".


Séria krvavých útokov spáchaných stúpencami IS vyvolala obavy o rastúcu hrozbu zo strany tejto džihádistickej skupiny, sídliacej v Iraku a Sýrii, v kráľovstve, ktoré je najväčším vývozcom ropy na svete.


IS vyzval prívržencov, aby útočili v Saudskej Arábii. Skupina sa prihlásila k dvojici samovražedných útokov, pri ktorých v máji pri šiitskych mešitách na východe krajiny zahynulo 25 ľudí. V júni zabil samovražedný atentátnik v ďalšej šiitskej mešite 27


Tento týždeň útočník odpálil nálož vo svojom vozidle vo štvrtok na kontrolnom stanovišti neďaleko metropoly Rijád. Výbuch zranil dvoch policajtov na ceste vedúcej k väzeniu s najvyšším stupňom stráženia, v ktorom sú umiestnení odsúdení extrémisti.


IS tvrdí, že jeho prioritným cieľom je Arabský polostrov a najmä Saudská Arábia, domov najsvätejších miest islamu, odkiaľ chce táto radikálna sunnitská skupina vyhnať šiitských moslimov.


Saudská Arábia je súčasťou Spojenými štátmi vedenej medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona