Zadržali starostu mesta, kde sa zrútila továreň

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 20:30 • 2 min
Zadržali starostu mesta, kde sa zrútila továreň

DHÁKA - Bangladéšska polícia zadržala starostu mesta Savar, kde pri zrútení továrne na odevy v apríli zahynulo 1 129 ľudí. Dôvodom je zistenie, že sa podieľal na schvaľovaní stavby v rozpore s príslušnými predpismi. Miestny policajný šéf Mostofa Kamal pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že starostu Mohammada Refayeta Ullaha zadržali v stredu večer v blízkej metropole Dháka. Stalo sa tak presne tri mesiace po udalosti, ktorá sa zapísala do dejín ako jedna z najhorších priemyselných katastrof.

slovakia

left justify in out

Ullah z radov bangladéšskej opozície stál na čele Savaru posledných 14 rokov, po tragédii mu však pozastavili výkon funkcie. Ide pritom o najvyššie postaveného predstaviteľa, ktorý sa v rámci vyšetrovania ocitol vo väzbe. Oficiálne zdroje uvádzajú, že jeho úrad povolil zvýšenie budovy o ďalšie tri podlažia, hoci pôvodne ich mala mať len šesť. Radnica navyše nepodnikla potrebné kroky po tom, keď sa na preťaženej konštrukcii deň pred haváriou objavili trhliny. Vládna vyšetrovacia komisia, ktorá sa prípadom zaoberá, ďalej dospela k záveru, že dodávatelia na stavu použili nekvalitné materiály. Osud budovy spečatilo rozhodnutie umiestniť na horné podlažia elektrické generátory, aby bolo možné pokračovať vo výrobe aj počas prerušení dodávok elektriny zo siete. V súvislosti s pochybeniami už zadržali viac ako desiatku ľudí vrátane vlastníkov budovy a štyroch výrobných podnikov, ktoré v nej mali prevádzky. Voči žiadnemu z nich však zatiaľ nevzniesli obvinenia.

Bangladéš je druhým najväčším výrobcom odevov po Číne, pričom textilné výrobky tvoria 80 percent z ročného vývozu. Aprílová tragédia v krajine vyvolala vlnu demonštrácií za zlepšenie pracovných a platových podmienok pracovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona