Zadržali riaditeľku ukrajinskej knižnice v Moskve

NETKY.SK • 29 Október 2015, 11:20 • 2 min
Zadržali riaditeľku ukrajinskej knižnice v Moskve

MOSKVA - Ruská polícia zadržala dnes riaditeľku moskovskej knižnice, ktorá sa špecializuje na ukrajinskú literatúru. Nataľja Šarinová je vyšetrovaná pre podozrenie z podnecovania etnickej nenávisti, informovali agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (SK Rossiji) vo vyhlásení uviedol, že požiadal súd o zatykač na 58-ročnú Šarinovú po tom, ako vyšetrovatelia pri prehliadke v knižnici našli tlačený materiál obsahujúci "protiruskú propagandu".

 

Knižnica ukrajinskej literatúry, ktorú Šarinová vedie od roku 2011, zaraďuje do svojej zbierky publikácie v ruštine i ukrajinčine a dostáva financie z mestského rozpočtu Moskvy.

 

Výbor uviedol, že riaditeľka je podozrivá z porušenia zákona o extrémizme, pretože v knižnici sa našli knihy kontroverzného ukrajinského nacionalistického aktivistu Dmytra Korčynského, ktoré sú v Rusku zakázané. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v stredu po policajnej prehliadke v knižnici vydalo protestnú nótu, v ktorej vyšetrovanie označilo za "nie prvý pokus Kremľa dať nálepky 'rusofóbia' a 'extrémizmus' na všetko ukrajinské".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona