Zadržali podozrivých z útoku na Námestí nebeského pokoja

NETKY.SK • 30 Október 2013, 14:34 • 2 min
Zadržali podozrivých z útoku na Námestí nebeského pokoja

PEKING - Čínska polícia zadržala piatich podozrivých v súvislosti s pondelňajšou udalosťou na pekinskom Námestí nebeského pokoja, ktorá už oficiálne nie je považovaná za nehodu, ale úmyselný čin.

slovakia

left justify in out

Podľa príspevku na jednom z internetových portálov bolo vybočenie osobného auta medzi chodcov a jeho požiar po náraze do zábradlia "premysleným teroristickým útokom", o čom údajne svedčí aj to, že okrem troch ľudí sa v aute nachádzali nádoby s benzínom, nože a transparenty s nábožensko-extrémistickým obsahom. Polícia tiež tvrdí, že posádka zložená z jedného muža, jeho manželky a matky vozidlo po náraze úmyselne podpálila. Spolu s vodičom a dvoma spolujazdcami zahynuli aj dvaja turisti, zatiaľ čo ďalších 40 ľudí vyviazlo so zraneniami.

Vozidlo bolo podľa polície vybavené značkami z nepokojnej autonómnej oblasti Sin-ťiang, zatiaľ čo mená členov posádky nasvedčujú tomu, že boli príslušníkmi ujgurského etnika. Moslimská menšina žijúca na severozápade Číny býva spájaná so separatizmom a náboženským extrémizmom, súvisiace nepokoje sa však doteraz nikdy neprejavili priamo v Pekingu a takisto nie je známe, že by niekedy spáchali samovražedný útok. Používatelia čínskych sociálnych sietí predtým špekulovali, že vznietenie auta mohlo byť aktom samoupálenia, čo sa v posledných rokoch rozmohlo medzi Tibeťanmi sťažujúcimi si na útlak zo strany Pekingu. 

Námestie nebeského pokoja, ktoré bolo v roku 1989 dejiskom krvavo potlačených protestov, podlieha prísnemu bezpečnostnému režimu, čo zodpovedá jeho významu ako symbolu štátnej moci. Priestranstvo totiž lemujú sídla významných štátnych inštitúcií a nachádza sa na ňom aj mauzóleum zakladateľa Čínskej ľudovej republiky Maa Ce-tunga. Priľahlé paláce Zakázaného mesta navštevuje ročne okolo 14 miliónov ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona