Zadržali partnera novinára, ktorý spustil kauzu Snowden

NETKY.SK • 19 August 2013, 06:21 • 2 min
Zadržali partnera novinára, ktorý spustil kauzu Snowden

LONDÝN - Polícia na londýnskom letisku Heathrow v nedeľu na základe protiteroristických zákonov zadržala na deväť hodín Davida Mirandu, životného partnera novinára denníka Guardian Glenna Greenwalda, ktorý je autorom článkov o bývalom spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi. Noviny Guardian o tom informovali na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

Mirandovi, ktorý žije s Greenwaldom v Brazílii, polícia skonfiškovala okrem iného mobilný telefón, prenosný počítač a pamäťové médiá. V čase zatknutia bol na ceste z Berlína do Ria de Janeiro. V nemeckej metropole sa Miranda stretol s režisérkou Laurou Poitrasovou, špecializujúcou sa na filmy o amerických tajných službách, ktorá tiež pracuje s materiálmi vynesenými Snowdenom. Londýn bol Mirandovou tranzitnou zastávkou.

 

Britská polícia potvrdila, že v nedeľu o 08.05 h miestneho času (09.05 h SELČ) zadržala na základe protiteroristických zákonov z roku 2000 muža vo veku 28 rokov, ktorého o 17.00 h (18.00 h SELČ) prepustila. Snowden, bývalý technik tajnej služby CIA, začal podľa najnovších zistení zbierať dokumenty o programoch tajných služieb USA už v apríli 2012, keď pracoval v spoločnosti Dell. Predtým sa myslelo, že Snowden mal prístup k tajným informáciám tri mesiace od marca 2013, keď začal pracoval pre spoločnosť Booz Allen Hamilton, subdododávateľa CIA a Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

Po vynesení tajných informácií o sledovaní telefonickej a internetovej komunikácie Snowden ušiel z USA do Hongkongu, odkiaľ 23. júna pricestoval do Moskvy. Až do 1. augusta, keď dostal dočasný azyl v Rusku, sa zdržiaval v tranzitnom priestore letiska Šeremeťjevo. Greenwald v komentári na stránke Guardianu označil dočasné zatknutie svojho partnera za neúspešný pokus o zastrašovanie, ktorý bude mať opačný efekt, než bolo zamýšľané - novinári budú ešte dôraznejšie písať o tom, čo dokumenty vynesené Snowdenom obsahujú. Vyjadril tiež počudovanie nad tým, že úrady využili plnú deväťhodinovú zadržiavaciu lehotu, čo sa stáva len veľmi zriedka.


     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona