Zadržali muža, ktorý pomohol islamistom dostať sa z Nemecka

NETKY.SK • 15 December 2017, 07:26 • 2 min
Zadržali muža, ktorý pomohol islamistom dostať sa z Nemecka

BERLÍN - Muža, ktorý mal pomáhať islamistom dostať sa z Nemecka do oblastí ovládaných teroristickou skupinou Islamský štát, ich údajného vodiča a známeho atentátnika z Berlína Anisa Amriho, zadržali vo štvrtok nemecké úrady.

slovakia

left justify in out

Rodák z Berlína tuniského pôvodu Abed W. sa podľa informácií nemeckého Spolkového kriminálneho úradu poznal s Amrim z jednej z miestnych mešít. Naposledy sa stretli týždeň pred teroristickým útokom na jednom z vianočných trhov v Berlíne z 19. decembra 2016, pili spolu ľadový čaj a dali si k nemu muffiny.

 

Po atentáte patril mladík medzi vypočúvané osoby a jeho radikalizáciu už vtedy naznačovalo odmietnutie podania ruky príslušníčke kriminálnej polície.

 

Berlínska polícia realizovala vo štvrtok skoro ráno razie v deviatich lokalitách metropoly Nemecka i spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko. Akcia bola namierená proti islamistom podozrivým z členstva v IS a z príprav teroristického útoku. Na operácii sa zúčastnilo 130 policajtov vrátane príslušníkov špeciálnych jednotiek. Vyšetrovatelia zhabali pri domových prehliadkach dôkazový materiál spoločne s dátovými nosičmi.

 

V hľadáčiku nemeckých orgánov činných v trestnom konaní sa ocitla štvorica islamistov vo veku 18-21 rokov, podozrivých z členstva v IS a príprav teroristického útoku na území Nemecka.

 

Dvaja z podozrivých podľa polície odcestovali v novembri 2016 z Nemecka a cez Istanbul zamierili do oblastí ovládaných IS. Tretí podľa polície participoval na vojenskom výcviku, ktorý poskytli extrémisti.

 

Títo traja podozriví sa podľa polície pravdepodobne stále nachádzajú mimo územia Nemecka. Štvrtý z hľadaných mal trojici pomôcť dostať sa na letisko a je ním zrejme medzičasom zadržaný podozrivý.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies