Zadržali bývalého veľvyslanca Bieloruska v SR Leščeňu

NETKY.SK • 12 August 2021, 12:57 • 2 min
Zadržali bývalého veľvyslanca Bieloruska v SR Leščeňu

Bývalý bieloruský veľvyslanec na Slovensku, Igor Leščeňa, bol jedným z kritikov Lukašenka. Vyjadril solidaritu s protestmi v Bielorusku, odsúdil násilné potlačenie demonštrácií a neskôr rezignoval. Bieloruská polícia ho aktuálne zadržala.

slovakia

left justify in out

Informácie o zadržaní potvrdili bieloruské médiá. Leščeňa ešte počas pobytu na Slovensku, v polovici augusta minulého roka, vystúpil proti násilnému rozohnaniu protestov, ktoré vypukli v Bielorusku po sporných prezidentských voľbách. Podľa oficiálnych výsledkov v nich opäť zvíťazil dlhoročný vodca Alexander Lukašenko.

 

img

 

Prečítajte si: Slovensko bude naďalej podporovať bieloruských občanov na ceste k slobode

 

"Som solidárny s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest na pokojné pochody, aby bol ich hlas vypočutý," uviedol vtedy Leščeňa na videu. Dodal, že ho šokoval zásah bezpečnostných zložiek, ktoré podľa neho oživili tradíciu sovietskej tajnej polície NKVD v  tolerantnom európskom Bielorusku 21. storočia. Niekoľko dní po svojom vystúpení rezignoval. V septembri ho podľa Interfaxu zbavili diplomatickej hodnosti mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca. Údajne sa zúčastnil na rokovaní, ktoré znevažovalo štátnu službu.

 

Možno vás zaujme: Europoslanci vystupujú kriticky proti situácii v Bielorusku, ktorá trvá už rok

 

Dôvod jeho zadržania nie je momentálne známy. Bezpečnostné zložky zadržali približne 20 delegátov platformy Schod, niektorých už prepustili. Leščeňa zostáva vo väzbe. Bieloruské úrady v poslednej dobe zvýšili tlak na mimovládne organizácie a nezávislé médiá v krajine, len v júli podnikli podľa organizácie Vjasna cez 200 razií v kanceláriách alebo domovoch aktivistov a novinárov.

 

 

Leščeňovi príbuzní povedali, že v jeho dome bola vykonaná prehliadka, po ktorej bývalého veľvyslanca odviezli bezpečnostné sily. Jeho blízki stále nevedia, kde je. Veria, že ho previezli na výsluch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona