Zadržali bulharského expremiéra!

NETKY.SK • 18 Marec 2022, 06:59 • 2 min
Zadržali bulharského expremiéra!

SOFIA - Bulharská polícia zadržala vo štvrtok bývalého premiéra Bojka Borisova a ďalších členov jeho strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) pre podozrenia z podvodov s financiami z EÚ.

slovakia

left justify in out

„Prebieha veľká operácia v súvislosti so 120 prípadmi, (ktoré vyšetruje) kancelária Európskej prokuratúry (EPPO) v Bulharsku. Bojko Borisov bol zadržaný,“ uviedlo vo vyhlásení bulharské ministerstvo vnútra.

 

img

 

Policajti v rámci tejto operácie zadržali okrem trojnásobného premiéra Borisova aj jeho niekdajšieho ministra financií Vladislava Goranova, bývalú predsedníčku rozpočtového výboru parlamentu Mendu Stojanovovú a bývalú vládnu tlačovú tajomníčku Sevdalinu Arnaudovovú.

 

Prečítajte si tiež: Islamský štát potvrdil smrť svojho vodcu. Už má nástupcu!

 

Bulharská polícia v rámci predmetnej operácie vykonáva domové prehliadky na mnohých adresách po celej krajine, dodal rezort vnútra. „Nikto nie je nad zákonom!“ napísal predseda bulharskej vlády Kiril Petkov na Facebooku. K zadržaniu Borisova došlo krátko po tom, ako Bulharsko navštívila šéfka Európskej prokuratúry Laura Kövesiová, ktorá ocenila Petkovovo „odhodlanie a vodcovstvo“ v boji proti korupcii.

 

 

Európska prokuratúra podľa Kövesiovej v Bulharsku vyšetruje 120 prípadov údajných podvodov s peniazmi z EÚ súvisiacich s verejnými tendrami, poľnohospodárskymi dotáciami, výstavbou a fondmi pre obnovu po koronavírusovej pandémii.

 

Prioritami Petkovovej vlády je, podľa jeho slov, transparentnosť vo verejných výdavkoch, nulová tolerancia voči korupcii a reformy justície. Premiér vlani zároveň prisľúbil, že Bulharsko bude pokračovať vo svojom prozápadnom smerovaní a zefektívni fungovanie svojho súdneho systému.

 

Možno vás zaujme: Rada Európy prerušila všetky vzťahy s Bieloruskom pre podporu ruskej invázie




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies