Zadržali Azerbajdžanca, ktorého vražedný čin vyvolal etnické nepokoje

NETKY.SK • 15 Október 2013, 19:00 • 2 min
Zadržali Azerbajdžanca, ktorého vražedný čin vyvolal etnické nepokoje

MOSKVA - Príležitostného robotníka pochádzajúceho z Azerbajdžanu, podozrivého z vraždy mladého Rusa, ktorá v uplynulých dňoch vyvolala v Moskve etnicky motivované výtržnosti, zadržali príslušníci špeciálnej jednotky ruskej polície v meste Kolomna, ležiacom vyše 100 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Informovala o tom dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na policajného hovorcu.

slovakia

left justify in out

Zadržaný 30-ročný Orhan S., ktorý žije desať rokov v ruskej metropole, kde pracoval pre svojho strýka, kládol síce pri policajnej operácii odpor, ale neutrpel zranenia. Práve on mal v noci na 10. októbra usmrtiť mladíka, ktorý svoju priateľku bránil pred prisťahovalcom "neslovanského výzoru". Útok sa odohral na moskovskom predmestí Birjuľovo, kde v reakcii naň došlo počas víkendu k rozsiahlym etnickým nepokojom. Podľa agentúry RIA Novosti Azerbajdžanca stíhajú za inú vraždu aj v jeho vlasti.

Smrť Jegora Ščerbakova bola podľa ruských médií poslednou kvapkou v pohári trpezlivosti obyvateľov moskovského predmestia Birjuľovo, ktorí v nedeľu usporiadali protestné zhromaždenie. Protest prerástol do pouličných etnicky motivovaných násilností, zničenia miestneho veľkoskladu ovocia a zeleniny, kde pracovali ľudia pôvodom z Kaukazu či strednej Ázie, ako aj nákupného centra. Situácia sa upokojila až po príchode polície, ktorá zatkla takmer 400 účastníkov. RIA Novosti dnes uviedla, že mestský súd 14 z nich uložil pokutu za výtržníctvo a zorganizovanie podujatia, ktoré viedlo k narušeniu verejného poriadku. Jeden zo zadržaných dostal pokutu za neuposlúchnutie verejného činiteľa. Ďalších vyše 1200 ľudí v Birjuľove - väčšinou prisťahovalcov - policajti zadržali v pondelok, pričom úrady preverovali ich doklady a povolenia na pobyt a prácu v Moskovskej oblasti. Na asi 200 z nich, ktorí sa tu zdržiavali ilegálne, čaká v blízkej budúcnosti vyhostenie. V súvislosti s nezvládnutím bezpečnostnej situácie v Birjuľove, kde sa občania chronicky sťažovali na rozpínavosť miestnej komunity prisťahovalcov z Kaukazu, dnes z funkcie odvolali náčelníka tamojšieho oddelenia polície. Jeho demisiu žiadali už aj účastníci nedeľnej demonštrácie. Rusi sa na prisťahovalcov z Kaukazu a strednej Ázie dívajú "cez prsty" - okrem iného v nich vidia potenciálnych páchateľov trestnej činnosti a narušovateľov verejného poriadku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona