Zadržali mediálneho magnáta Sorina Ovidia Vanta

NETKY.SK • 10 September 2010, 07:21 • 2 min
Zadržali mediálneho magnáta Sorina Ovidia Vanta

Zadržali mediálneho magnáta Sorina Ovidia Vanta

slovakia

left justify in out

img

Jeden z najbohatších Rumunov, mediálny magnát Sorin Ovidiu Vantu, ktorého majetok sa odhaduje na 2,2 miliardy eur, čelí podozreniu, že napomáhal svojmu niekdajšiemu spoločníkovi v tzv. Národnom investičnom fonde (FNI) Nicolae Popaovi pri úteku pred spravodlivosťou do Indonézie.
      Majiteľa mediálneho koncernu Realitatea-Catavencu, ktorého súčasťou je aj vplyvná komerčná televízia Realitatea TV, dnes zadržali. Domové prehliadky, pri ktorých došlo k zhabaniu viacerých počítačov, sa uskutočnili nielen vo Vantuovom bydlisku, ale aj v ďalších desiatich nehnuteľnostiach.
      V prípade potvrdenia viny hrozí Vantuovi až 15 rokov väzenia.
      Rumunský prezident Traian Basescu opakovane obvinil mediálneho magnáta, že sa s pomocou svojich médií nekorektne usiluje ovplyvňovať politické dianie v krajine a že sa zaplietol s ilegitímnymi záujmovými skupinami tak v ekonomickej, ako aj politickej sfére.
      FNI predstavoval istý druh pyramídovej hry, na ktorú doplatilo asi 400.000 Rumunov a ktorej kolaps sa stal jedným z najväčších škandálov éry po spoločenských zmenách v balkánskej krajine.
      Na Popu vydal Interpol medzinárodný zatykač, na základe ktorého ho vlani v decembri zadržali v indonézskej Jakarte. Momentálne si odpykáva nepodmienečný 15-ročný trest väzenia. Vantuovi sa doteraz vždy podarilo vyhnúť odsúdeniu v tejto kauze.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies