Zadlženosť slovenských domácností je najvyššia v strednej a východnej Európe

NETKY.SK • 28 November 2017, 15:10 • 2 min
Zadlženosť slovenských domácností je najvyššia v strednej a východnej Európe

BRATISLAVA – Zadlženosť slovenských domácností je najvyššia v regióne strednej a východnej Európy. Rast úverov domácnostiam totiž pokračoval v raste aj počas prvých troch štvrťrokoch tohto roka a medziročne sa zvýšil o 13,6 %. Práve rast zadlženosti domácností je tak podľa Národnej banky Slovenska (NBS) najvýraznejším rizikom stability finančného sektora na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Tento silný rast si udržiavajú tak úvery na bývanie, ako aj spotrebiteľské úvery," uviedol na utorkovej tlačovej konferencii výkonný riaditeľ Útvaru dohľadu nad finančným trhom NBS Vladimír Dvořáček. Podľa jeho slov je to predovšetkým dôsledkom pretrvávajúceho pozitívneho vývoja na trhu práce, ponuky úverov či trhu bývania.

 

Vysoká miera zadlženosti pritom podľa centrálnej banky prináša viaceré riziká. Zvyšuje sa ňou zraniteľnosť domácností voči prípadným šokom, napríklad poklesu príjmu či straty zamestnania. NBS sa tak podľa Dvořáčeka zameriava na stanovenie obozretných podmienok poskytovania úverov tak, aby bola zadlženosť v súlade s finančnými možnosťami klienta.

 

Od januára tohto roku napríklad platí opatrenie centrálnej banky, ktoré stanovilo podmienky pre poskytovanie úverov na nehnuteľnosti a jednotlivé požiadavky vyplývajúce z opatrenia sa budú postupne zvyšovať do polovice roka 2018. Zároveň majú od začiatku roka 2018 platiť podmienky obozretného poskytovania úverov aj pre spotrebiteľské úvery. "Ak bude potrebné a my to budeme veľmi podrobne monitorovať, sme pripravení prijímať v tejto oblasti aj ďalšie opatrenia," avizoval Dvořáček.

 

Priaznivá ekonomická situácia spolu s prostredím nízkych úrokových sadzieb sa podľa centrálnej banky prejavila aj na výraznom raste úverov podnikovému sektoru. Úvery podnikom rástli v prvých troch štvrťrokoch na úrovni presahujúcej 9 %. Táto dynamika patrí medzi najvýraznejšie v rámci krajín EÚ.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona