Zadlženosť Nemecka klesla, stále presahuje maastrichtských 60 %

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 12:52 • 2 min
Zadlženosť Nemecka klesla, stále presahuje maastrichtských 60 %

FRANKFURT NAD MOHANOM - Štátna zadlženosť Nemecka vlani medziročne klesla o 24 miliárd eur na 2,153 bilióna eur.

slovakia

left justify in out

Podľa dnešného vyhlásenia Bundesbanky sa tak miera zadlženosti, čiže pomer dlhov k hrubému domácemu produktu (HDP), znížila o 3,5 percentuálneho bodu na 71,2 %. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Nemecko tak nesplnilo jednu zo základných požiadaviek Maastrichtskej dohody, ktorá mieru zadlženosti obmedzuje na 60 %. Bundesbanka však zdôraznila, že krajina je na dobrej ceste, keďže v roku 2010 dosahovala miera zadlženosti rovných 81 %.

 

Výrazný pokles vlani zaznamenali záväzky vyplývajúce zo záchrany bánk po finančnej kríze z rokov 2008 a 2009, ktoré dosahovali 225 miliárd eur. Problémové banky medzičasom dokázali znížiť svoje dlhy. Záchranné opatrenia pre niektoré štáty eurozóny stáli Nemecko doteraz 88 miliárd eur.

 

Podľa údajov Bundesbanky spolkové krajiny, obce, sociálne poisťovne a inštitúcie na spolkovej úrovni vlani vykázali výrazné prebytky. Peniaze sa však nepoužili na zníženie zadlženosti, ale putovali do finančného majetku verejnej správy. Jedine inštitúcie na federálnej úrovni dokázali výrazne znížiť zadlženosť, kým obce a sociálne poisťovne stagnovali. Naproti tomu sa spolkové krajiny ešte výraznejšie zadlžili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies