Zadlženosť mesta klesá, šetriť však musia ďalej

NETKY.SK • 29 December 2013, 12:47 • 2 min
Zadlženosť mesta klesá, šetriť však musia ďalej

BRATISLAVA - Podľa primátora Milana Ftáčnika mesto zdedil s dlhom 66 percent bežných príjmov. Po troch rokoch zadlženosť klesla na 58 percent, v roku 2014 by chcel primátor dlh znížiť ešte o tri percentá.

slovakia

left justify in out

Zadlženosť Bratislavy po troch rokoch od nástupu Milana Ftáčnika do funkcie primátora klesla, mesto však stále nie je „za vodou“ a musí ďalej šetriť. „Jednoznačne možno povedať, že charakteristikou tohto volebného obdobia je finančné ozdravenie mesta a mesto bude po štyroch rokoch v lepšej kondícii,“ uviedol v rozhovore pre agentúru SITA Ftáčnik.

Podľa primátora Ftáčnika samosprávu zdedil s dlhom vo výške 66 percent bežných príjmov. Po troch rokoch zadlženosť mesta klesla na 58 percent, v roku 2014 by chcel primátor dlh znížiť ešte o tri percentá. „To ešte stále spadá pod zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý hovorí o sankciách, keď sme medzi 50 a 58 percentami zadlženosti,“ vysvetlil primátor. Ako dodal, z tohto pásma sa zatiaľ mesto nevie dostať, je však na tom už lepšie ako v minulosti. Šetriť na splácanie starých dlhov však samospráva musí aj naďalej. Podľa Ftáčnika stále ešte nesplatili dlh za zimný štadión a splatený ešte nebude ani v roku 2015. „Každý rok splácame okolo 15 mil. eur na staré dlhy, plus 5 miliónmi eur znižujeme istinu dlhodobého zadlženia mesta,“ priblížil primátor. 

Úsporné opatrenia mesta však zasahujú aj do chodu mesta. Podľa primátora Bratislavčania samospráve vyčítajú, že mesto nie je tak čistené ani kosené, ako by malo byť. „To je dôsledok úsporných opatrení. Nemôžeme zachovať všetko tak, ako bolo, a aj z balíka prevádzky ušetriť na splácanie dlhov,“ uviedol Ftáčnik. Aby samospráva dlhy vedela splácať, musia tiež predávať majetok. Napriek tomu primátora teší, že v roku 2013 sa mestu podarilo rozbehnúť aj niektoré rozvojové projekty, hlavne v oblasti dopravy. Pri nich samospráve pomáha najmä fakt, že získali peniaze z Európskej únie. 

Mesto bude musieť šetriť a splácať dlhy aj v budúcom roku. Bratislavská samospráva by mala v roku 2014 hospodáriť približne s vyše 368 mil. eur. Rozpočet však mestskí poslanci ešte neschválili, zo zasadnutia mestského zastupiteľstva (12.12.) ho primátor Ftáčnik stiahol. Bratislava tak rok 2014 začne v rozpočtovom provizóriu. Stiahnutie rozpočtu z rokovania zastupiteľstva primátor Ftáčnik zdôvodnil tým, že sa na návrhu rozpočtu nezhodol s mestskými poslaneckými klubmi. Podľa primátora sa nepodarilo do rozpočtu na rok 2014 zapracovať priority mestských poslancov, ktorí trvajú na tom, aby ich priority v rozpočte boli. Návrh rozpočtu primátor mestským poslancom opäť predloží v januári 2014. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies