Zadlženosť ekonomiky SR klesla v prvom štvrťroku o 1,3 miliardy eur

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 15:09 • 2 min
Zadlženosť ekonomiky SR klesla v prvom štvrťroku o 1,3 miliardy eur

BRATISLAVA – Čistá zadlženosť ekonomiky SR v prvom štvrťroku 2013 klesla o 1,3 miliardy eur, pričom toto zlepšenie predstavovalo 7,9 % v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP). V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška tak bol dlh slovenskej ekonomiky nižší o 5 %. Informoval o tom dnes analytický tím Národnej banky Slovenska (NBS) v štatistike o finančných účtoch v prvom kvartáli tohto roka.

slovakia

left justify in out

Z pohľadu sektorov najvýraznejšie k tomuto vývoju prispeli operácie finančných inštitúcií. "Z finančných inštitúcií to boli okrem centrálnej banky predovšetkým komerčné banky, ktoré na strane aktív zvýšili objem dlhodobých úverov domácnostiam o 0,4 miliardy eur a taktiež si voľné zdroje uložili v bankách a v centrálnej banke," vyčísľuje NBS.

Naopak, najhorší výsledok v 1. štvrťroku dosiahli subjekty sektora verejnej správy, ktorých dlžnícka pozícia sa zvýšila o 0,6 miliardy eur. Najväčší vplyv na tento výsledok mal prírastok emitovaných štátnych dlhopisov, ktoré nakupovali najmä rezidenti nefinančných inštitúcií, poisťovne, ako aj dôchodkové fondy a zahraničné subjekty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies