Zadĺženie slovenských domácností za 10 rokov vzrástlo štvornásobne

NETKY.SK • 24 November 2013, 11:47 • 2 min
Zadĺženie slovenských domácností za 10 rokov vzrástlo štvornásobne

BRATISLAVA - Dôvod, prečo zadlženosť slovenských domácností za posledné roky rastie, možno podľa odborníkov hľadať na dopytovej, ale aj na ponukovej stránke.

slovakia

left justify in out

Zadlženie slovenských domácností počas poslednej dekády vzrástlo približne štvornásobne. Nachádza sa však stále pod priemerom eurozóny. Ukázala to najnovšia analýza VÚB banky.

"V roku 2001 sa pomer dlhu slovenských domácnosti k hrubému disponibilnému príjmu obyvateľov pohyboval na úrovni niečo málo cez 9 %. Do roku 2012 vzrástol tento pomer na 45 % a na konci roka 2013 by zrejme mohol presiahnuť 48 %," skonštatoval analytický tím banky s tým, že napriek takto rýchlemu rastu je pomer dlhu k príjmu slovenských domácností najnižší v rámci všetkých krajín eurozóny ale aj v rámci regionálnych susedov.

Dôvod, prečo zadlženosť slovenských domácností za posledné roky rastie, možno podľa odborníkov hľadať na dopytovej, ale aj na ponukovej stránke.

"Z ponukovej strany poskytla kľúčový potenciál k rastu spotrebiteľských úverov a hypoték privatizácia najväčších bánk v krajine v rokoch 2001 až 2002 významným zahraničným skupinám orientovaným na retail," tvrdia analytici banky.

Úvery pre klientov však boli dostupnejšie aj vďaka rýchlejšiemu rastu príjmov Slovákov a poklesu úrokových sadzieb, keď sa Slovensko pripravovalo na vstup do Európskej únie. "Relatívne neskorý štart úverového boomu a zdravý rizikový apetít bánk ako aj tradične konzervatívnych slovenských domácností však zabránil tomu, aby sa nafúkla úverová bublina," približujú odborníci v analýze.

Analýza rovnako ukázala, že v tomto roku vzrástlo na Slovensku spotrebiteľské a hypotekárne úverovanie medziročne zhruba o 12 %, zatiaľ čo väčšina krajín eurozóny zaznamenáva pokles objemov retailových úverov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies