Zadá ministerstvám viac ako 40 úloh na zefektívnenie fungovania štátu

NETKY.SK • 8 Október 2010, 07:03 • 2 min
Zadá ministerstvám viac ako 40 úloh na zefektívnenie fungovania štátu

Zadá ministerstvám viac ako 40 úloh na zefektívnenie fungovania štátu

slovakia

left justify in out

img

Rezort financií pripravil pre jednotlivé ministerstvá balík viac ako 40 úloh, ktorých cieľom by mali byť systémové zmeny zefektívňujúce fungovanie štátu. S návrhmi na ich riešenie by mali prísť tak, aby ich bolo možné zapracovať do návrhu štátneho rozpočtu na rok 2012, uviedol na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
V tomto roku mala nová vláda podľa neho objektívne veľmi málo času, aby do rozpočtu zapracovala systémové opatrenia prinášajúce výraznú úsporu na prevádzke štátu. Po schválení rozpočtu na budúci rok vládnym kabinetom je však príprava systémových zmien teraz jednou z priorít rezortu financií.
"Tento materiál navrhuje konkrétne úlohy pre konkrétne rezorty tak, aby sa zvýšila efektívnosť fungovania verejného sektora, aby sa zlepšil stav verejných financií, aby sme do rozpočtu na rok 2012 mohli zapracovať systémové opatrenia, ktorými zlepšíme fungovanie verejného sektora a dosiahneme systémové úspory, nielen plošné škrtanie," priblížil Mikloš.
Východiskom analýzy fungovania verejného sektora je téza, že štát by mal robiť len také činnosti, ktoré dokáže robiť efektívnejšie ako súkromný sektor, a tiež maximálne transparentné a efektívne využívanie verejných výdavkov. Výsledkom by mal byť aj návrh na rušenie alebo zlučovanie rôznych typov verejných inštitúcií.
Rovnako sa má podľa Mikloša zmapovať majetok štátu a ten, ktorý sa identifikuje ako nepotrebný, by sa následne predával v elektronických aukciách za najvyššiu ponúkanú cenu. Výnos z tohto predaja by mal ostať jednotlivým rezortom a tie by ho mali využívať na rekonštrukcie a údržbu svojho zostávajúceho majetku.
Okrem týchto prierezových zadaní dostane každé ministerstvo aj svoje špecifické úlohy. Rezort dopravy má napríklad pripraviť analýzu a návrh riešenia problémov v železničnej doprave, výstavbe cestnej infraštruktúry či neefektívneho fungovania elektronického mýta.
Ministerstvo hospodárstva by malo zostaviť nové pravidlá prideľovania investičných stimulov, ale aj odmeňovania manažérov v podnikoch s majetkovou účasťou štátu. Predstaviť by malo aj jasnú koncepciu rozvoja obnoviteľných zdrojov energií v SR či riešenia nákladného vyraďovania a likvidácie jadrových zariadení.
Rezort pôdohospodárstva by mal zase navrhnúť spôsob zlepšenia hospodárenia štátneho podniku Lesy SR, ktorý by mohol napríklad predávať práva ťažby v jednotlivých lokalitách prostredníctvom elektronickej aukcie. Nové pravidlá pre lepšie fungovanie by mal dostať aj Slovenský pozemkový fond (SPF).
Úlohy plánuje ministerstvo financií zadať aj sebe. Do budúcnosti by mal rezort pripraviť opatrenia na elimináciu daňových únikov či zvýšenie výnosov z hazardu. Podľa Mikloša sa výrazne plytvá pri poisťovaní štátneho majetku, preto bude potrebné analyzovať a zmeniť pravidlá fungovania aj v tejto oblasti. "Považujem tento materiál za zásadný, mal by priniesť výrazný posun v efektívnejšom fungovaní verejného sektora a úspore verejných zdrojov," podčiarkol minister financií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies