Začnú sa Bratislavské módne dni, témou ročníka je Premena ženy v čase

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 13:58 • 2 min
Začnú sa Bratislavské módne dni, témou ročníka je Premena ženy v čase

BRATISLAVA - Jarné kolo prehliadok Bratislavských módnych dní (BMD) štartuje v stredu 13. apríla v hoteli Double Tree by Hilton.

slovakia

left justify in out

Jedenásty ročník podujatia prináša hneď niekoľko noviniek. Hlavným programom však už tradične budú módne šou známych i začínajúcich slovenských dizajnérov a značiek, ktorých i tento rok doplní niekoľko tvorcov zo zahraničia.


Prvou udalosťou 11. ročníka BMD bola tento rok netradične módna prehliadka na snehu. Slovenskí návrhári totiž vytvorili niekoľko modelov špeciálne pre potešenie lyžiarok a hostí Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní, ktorý sa konal začiatkom marca v Jasnej.

 

Hlavný program módnych dní však tvoria klasicky tri dni prehliadok v Bratislave, na ktorých svoje jarné kolekcie ukážu napríklad Ida Sandor, Jana Jurčenko, Jana Gavalcová, Doroti, Veronika Lokajíčková, Michaela Ľuptáková, Zuzana Haková, Michael Kováčik, Veronika Hložníková, Zlatica Hujbertová či Jana Pištejová. Na Bratislavských módnych dňoch sa v najbližších dňoch predstaví vyše 30 módnych návrhárov a značiek. Budú medzi nimi i zahraniční hostia - česká dizajnérka Alice Abraham, návrhárka z Rumunska Rozalia Bot či poľská škola dizajnu UAP Atelier Projektowania Ubioru s dizajnérkou Silviou Vilčinskou.


Riaditeľka projektu Bratislavské módne dni Mária Reháková vyjadrila potešenie nad množstvom mladých slovenských návrhárov, ktorým podujatie za predchádzajúcich 10 rokov pomohlo nájsť si svoje miesto na módnej scéne. "Je to projekt, ktorý dáva možnosť objaviť a podporovať mladých dizajnérov a zároveň s nimi dlhodobo spolupracuje," povedala Reháková.

 

Novinkou 11. ročníka akcie bude aj zameranie na charitu. Slovenskí tvorcovia totiž pre BMD vytvorili originálne klobúky, ktoré poputujú do charitatívnej dražby. Výťažok z nej získa nadácia Zlatá rybka, ktorá pomáha pacientom Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

 

Okrem toho sa organizátori rozhodli tento rok zamerať i na hudobnú dramaturgiu, ktorú doteraz riešili vo vlastnej réžii. Na jarných prehliadkach ju bude mať na starosti agentúra známeho hudobníka a producenta Martina Valihoru, ktorý by chcel pomocou dobrej hudby pozdvihnúť pocit z módy i celého podujatia. "Myslím si, že móda je obraz kultúry v nás," povedal Valihora na tlačovej konferencii a pripomenul, že móda a hudba sa môžu navzájom dokonale dopĺňať.


Bratislavské módne dni dajú opäť šancu zažiariť mladým tvorcom. Tentoraz si na mólo pozvali tri finalistky minuloročnej súťaže Hľadáme nové tváre módnej scény - Sofiu Turekovú, Martinu Ďurikovičovú a Teréziu Feňovčíkovú. Organizátori súťaže zároveň vyhlásili novú tému aktuálneho ročníka, ktorou bude "Premena ženy v čase". Mária Reháková prezradila, že aj vďaka BMD sa koncom roka 2015 podarilo podpísať spoluprácu medzi bratislavskou Vysokou školou výtvarných umení a rímskou univerzitou La Sapienza, ktoré si chcú vymieňať odborné i kultúrne poznatky najmä prostredníctvom výmenných študijných programov.


Okrem profesionálnych modeliek a známych tvárí bude počas BMD patriť mólo i finalistkám súťaže krásy Miss Slovensko 2016, ktoré predvedú modely značky WTF?!. Riaditeľka súťaže Karolína Chomisteková pripomenula, že pre mnohé z dievčat to bude prvá príležitosť vyskúšať si skutočné mólo a nazrieť do zákulisia prípravy veľkého podujatia.
Bratislavské módne dni tento rok čaká ešte niekoľko podujatí, ktorými prinesú slovenskú módu vybraným hosťom, ale i do bratislavských ulíc. Centrum Bratislavy 20. júna zažije 3. ročník akcie Móda v meste, zatiaľ čo koncom septembra 2016 BMD spoja slovenských i českých tvorcov na podujatí Československý deň módy v Prahe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies