Začne sa dlho očakávaný proces s Carnajevom

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 06:30 • 2 min
Začne sa dlho očakávaný proces s Carnajevom

BOSTON - V stredu sa v Bostone v americkom štáte Massachusetts začne dlho očakávaný proces s Džocharom Carnajevom podozrivým v súvislosti s teroristickým útokom na bostonský maratón.

slovakia

left justify in out

Výber sudcov, ktorý sa začal už v januári, je ukončený a formálne zasadnutie poroty ako aj úvodné vyhlásenia sú naplánované "na stredu, 4. marca", informoval predstaviteľ súdu. Výber poroty bol zdĺhavý a ťahal sa takmer dva mesiace. S konečnou platnosťou bude mať 12 členov a šiestich náhradníkov. Počas výberu poroty sa Carnajevovi právnici opakovane snažili dosiahnuť presunutie procesu do iného štátu, pretože podľa nich nie je možné nájsť férovú a nestrannú porotu v Massachusetts pre emocionálny dopad, ktorý tu útoky zanechali.


Pôvodne sa mal proces začať už koncom januára. Predsedajúci sudca odhaduje, že by sa teraz mohol proces ťahať až do konca júna. V prípade usvedčenia Carnajevovi hrozí trest smrti.


Dvadsaťjedenročný etnický Čečenec je obvinený zo zabitia troch ľudí a zranenia vyše 260 ďalších dvoma podomácky vyrobenými bombami vytvorenými z tlakových hrncov. K útokom došlo 15. apríla 2013 počas maratónu, na ktorom sa zúčastňovali bežci z celého sveta. Tri dni neskôr, keď sa Džochar a jeho starší brat Tamerlan pokúšali utiecť z mesta, podľa federálnych prokurátorov zastrelili ešte aj univerzitného policajta. Tamerlan zahynul v tú noc pri prestrelke s políciou, Džochara zatkli 19. apríla 2013, keď ho polícia objavila ukrytého v člne na jednom dvore. Rozsiahla policajná operácia vtedy ochromila prakticky celý Boston.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies