Začínajúci učitelia môžu o pôžičku z fondu požiadať do 10. októbra

NETKY.SK • 26 September 2012, 08:09 • 2 min
Začínajúci učitelia môžu o pôžičku z fondu požiadať do 10. októbra

Začínajúci učitelia môžu o pôžičku z fondu požiadať do 10. októbra - Kultúra Začínajúci učitelia majú na požiadanie pôžičky z Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov (PFZP) čas do 10.

slovakia

left justify in out

img

Začínajúci učitelia majú na požiadanie pôžičky z Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov (PFZP) čas do 10. októbra. Dostať môžu maximálne 8298,50 eura.
      "Oprávnenými žiadateľmi sú začínajúci pedagógovia, ktorým od ukončenia vysokoškolského štúdia uplynuli v roku 2012 najviac tri roky, ale aj pedagógovia, ktorí majú viacročnú pedagogickú prax a absolvovali doplňujúce pedagogické štúdium," objasnil riaditeľ fondu Matej Alex.
      Žiadateľ sa zároveň musí zaviazať, že bude pracovať ako pedagóg najmenej päť rokov, prípadne zostane pracovať po jednoročnej pedagogickej činnosti v rezorte školstva po toto obdobie. "Ak pedagóg odpracuje v rezorte školstva päť rokov po podpise zmluvy o pôžičke, odpisuje sa mu zo základu pôžičky suma 830 eur, ak odpracuje v rezorte školstva desať rokov, odpisuje sa mu ďalších 830 eur, čím sa pôžička stane de facto bezúročnou," doplnil Alex.
      Finančné prostriedky z pôžičky sú určené na úhradu nákladov na kúpu bytu, kúpu rodinného domu, kúpu bytového zariadenia, rekonštrukciu bytu, rekonštrukciu rodinného domu a ďalšie vzdelávanie.
      Rezort školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) navrhuje, aby si učitelia mohli z fondu požičať až 30.000 eur. Pôžička by sa navyše netýkala len začínajúcich učiteľov, ale aj odborných zamestnancov. Okrem toho by nemuseli zdôvodňovať účel, na ktorý prostriedky použijú. Vládny návrh predpokladá vytvorenie nového Fondu na podporu vzdelávania, ktorý by nahradil súčasný Študentský pôžičkový fond a PFZP. Ministri by o návrhu mali rokovať čoskoro. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies