Začínajú sa púte a odpustové slávnosti k sviatku Nanebovzatia Panny Márie

NETKY.SK • 15 August 2014, 07:54 • 2 min
Začínajú sa púte a odpustové slávnosti k sviatku Nanebovzatia Panny Márie

BRATISLAVA - Katolíci dnes slávia prikázaný sviatok Nanebovzatia Panny Márie. Gréckokatolícka cirkev si tento sviatok pripomína pod názvom Zosnutie našej presvätej vládkyne, Bohorodičky Márie, vždy Panny.

slovakia

left justify in out

Na viacerých miestach Slovenska sa dnes pri tejto príležitosti začínajú púte a odpustové slávnosti.
      

Na Kalvárii v Nitre oslávia slovenskí i maďarskí rímskokatolícki veriaci sviatok Nanebovzatia Panny Márie trojdňovou mariánskou ďakovnou púťou v miestnom farskom kostole a na priestranstve pred ním  od 15. do 17. augusta. Dnes večer o 19.00 h bude svätá omša s vojenským biskupom Mons. Františkom Rábekom.

 

V sobotu o 17.00 h bude svätú omšu v maďarskom jazyku sláviť bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko a večer o 19.00 h sa uskutoční svätá omša s nitrianskym biskupom Mons. Viliamom Judákom. Slávnostnú omšu v nedeľu 17. augusta o 10.00 h bude celebrovať apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku Mons. Mario Giordana.
      

V týchto dňoch sa koná aj púť do prepoštského Kostola Panny Márie v Kláštore pod Znievom. Po dnešnej večernej omši bude v sobotu 16. augusta o 9.00 h požehnanie pútnikov pred Kostolom sv. Mikuláša, následne sprievod k lurdskej kaplnke, sprievod na kalváriu, modlitba sv. ruženca, krížová cesta. Popoludní o 14.30 h je na programe prezentácia sociálneho zariadenia Dobrý pastier v Kláštore pod Znievom a ďalšie duchovné aktivity. Pútnici sa oboznámia s históriou pútnického miesta, o 16.00 h sa uskutoční akadémia a o 18.00 h slávnostná svätá omša, ktorú bude celebrovať žilinský biskup Tomáš Galis. Program púte, ktorá vyvrcholí v nedeľu 17. augusta svätou omšou o 11.00 h, bude sprevádzať folklórny súbor z Poľska.
      

Gréckokatolícky arcibiskupský úrad v Prešove a Gréckokatolícky farský úrad v Ľutine pripravili archieparchiálnu odpustovú slávnosť k sviatku Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Ľutine (15.-17. augusta). Púť sa začne dnes o 16.30 h Večierňou a sprievodom na Ľutinskú horu, kde bude o 18.00 h pokračovať archijerejskou sv. liturgiou a posviackou Kaplnky Zosnutia Presvätej Bohorodičky. Uskutoční sa aj nočné bdenie a program skautov.

 

V sobotu bude slávnosť pokračovať od rána na Ľutinskej hore modlitbou k Presvätej Bohorodičke a ďalšími aktivitami. Popoludní o 14.30 h sa bude konať program pre deti, ktorý pripravili členovia Hnutia kresťanských spoločenstiev detí - eRko. V Bazilike minor sa o 9.00 h uskutoční cirkevnoslovanská svätá liturgia a počas dňa viaceré modlitby a krížová cesta.

 

Od 21.00 h sa začne celonočné bdenie. V nedeľu 17. augusta sa od skorého rána uskutoční eucharistická pobožnosť, modlitba ruženca, modlitba k Presvätej Bohorodičke, sprievod na Ľutinskú horu. 
      

Duchovný program vyvrcholí v nedeľu o 10.00 h archijerejskou svätou liturgiou s hlavným slúžiteľom prešovským arcibiskupom a metropolitom Jánom Babjakom. Slávnostným kazateľom bude hosť zo zahraničia vladyka Ivan Martyniak, przemyšliansko-varšavský arcibiskup a metropolita. Priamy prenos z tejto bohoslužby bude vysielať kresťanské Rádio Lumen.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona