Začínajú sa písomné maturity: Študentov dnes potrápi slovenčina

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 07:38 • 2 min
Začínajú sa písomné maturity: Študentov dnes potrápi slovenčina

BRATISLAVA - Na stredných školách sa dnes začínajú písomné maturity. Študenti doobeda vypĺňajú testy zo slovenčiny, potom ich čaká sloh.

slovakia

left justify in out

Písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry dnes podľa informácií ministerstva školstva absolvuje 37.612 stredoškolákov a zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry zas 1743 žiakov zo škôl a tried s vyučovacím jazykom maďarským.

 

Otázky zo slovenčiny začnú žiaci vypĺňať približne o 9.45 h. Test bude obsahovať 40 úloh s výberom odpovede a 24 úloh, pri ktorých bude potrebné uviesť krátku odpoveď. Na vyplnenie tohto testu budú mať žiaci 100 minút. Časť maturantov bude vypĺňať maturitné zadania zo slovenčiny aj elektronickou formou. Testy pre papierovú aj elektronickú formu sú rovnaké.

 

Popoludní čaká maturantov sloh. Na jeho napísanie budú mať 150 minút. Vybrať si budú môcť zo štyroch žánrov. Témy slohovej práce vyžrebujú a vyhlásia prostredníctvom živého vysielania v RTVS – v Rádiu Slovensko o 12.20 h. Zverejnené budú aj na internetových stránkach ministerstva školstva, Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, CVTI SR - školských výpočtových stredísk.

 

Maturity budú pokračovať v stredu (15.3.) testom a slohovou prácou z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 a B2. Novinkou tento rok je, že celkovo 1300 žiakov z bilingválnych stredných škôl bude po prvý raz maturovať z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1.

 

Nasledujúci deň, vo štvrtok 16. marca, čaká maturantov, ktorí sa prihlásili na maturitu z matematiky, externý test. Maturitný týždeň uzavrie v piatok 17. marca test a slohová práca z vyučovacieho jazyka maďarského a ukrajinského pre žiakov škôl týchto národnostných menšín.

 

Výsledky písomných maturít si môžu školy preberať 3. mája elektronickou formou. Výsledky žiakov v papierovej forme budú školám doručené v dňoch 4. – 5. mája. Náhradný termín písomných maturít, ktorý je určený pre žiakov, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zúčastniť na riadnom termíne, je naplánovaný na 4. – 7. apríla. Opravný termín písomných maturít sa uskutoční od 5. – 8. septembra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies