Začínajú hroziť alergie, v ovzduší nad Slovenskom je už množstvo peľu

NETKY.SK • 22 Február 2016, 11:37 • 2 min
Začínajú hroziť alergie, v ovzduší nad Slovenskom je už množstvo peľu

BANSKÁ BYSTRICA - Tohtoročná teplá zima priniesla aj skorší výskyt alergénov v ovzduší. Nad Slovenskom je už plno peľu, predovšetkým liesky a jelše.

slovakia

left justify in out

Potvrdili to údaje z monitorovacej stanice Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) v Slovenskej republike. Už v polovici februára namerali veľmi vysoké denné koncentrácie peľu. Pri lieske to bolo 178 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu a pri jelši 380 zŕn. Dažde v posledných dňoch priniesli pokles alergologicky významného peľu v ovzduší.


„Predpoveď na nasledujúce dni smeruje k tomu, že peľová sezóna liesky a jelše je už na väčšine územia v plnom prúde. Počas slnečných či veterných dní bez zrážok môžeme očakávať vysoké koncentrácie peľu v ovzduší, pričom veľký podiel bude mať transportovaný peľ z vyšších horských polôh. Zvýšia sa denné koncentrácie najmä peľu ďalších druhov zo skupiny cyprusovité-tisovité a brestu. Pokles denných hladín peľu bude výrazne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou,“ uviedla Janka Lafférsová z banskobystrického RÚVZ.


Tohoročný peľový monitoring začala PIS v Banskej Bystrici 5. februára. Ostatné stanice sa pridávali podľa svojich prevádzkových možností. Od tohto kalendárneho týždňa bude PIS podávať ucelené spravodajstvo zo všetkých monitorovacích staníc. Informácie o peľovej situácii nájdu alergici aj na www.alergia.sk, www.zdravie.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies