Začína sa voľba nového talianskeho prezidenta

NETKY.SK • 29 Január 2015, 07:19 • 2 min
Začína sa voľba nového talianskeho prezidenta

RÍM - Vo štvrtok sa v Taliansku uskutoční prvé kolo voľby nového prezidenta, ktorý nahradí doterajšiu hlavu štátu Giorgia Napolitana.

slovakia

left justify in out

Hlasovať budú poslanci a zástupcovia regiónov, čo by si mohlo vyžadovať niekoľko kôl a proces tak bude pravdepodobne trvať celé dni alebo dokonca týždne. Hlasovanie nemá jasného favorita a potenciálni kandidáti siahajú od bývalého premiéra Romana Prodiho alebo súčasného ministra hospodárstva Piera Carla Padoana až po sudcu ústavného súdu Sergia Mattarellu. Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi, tiež predtým považovaný za kandidáta, opustenie svojej súčasnej pozície vylúčil.

 

Napolitano v januári po deviatich rokoch rezignoval na funkciu prezidenta Talianska. Dôvodom jeho abdikácie je vysoký vek a s tým spojené zdravotné ťažkosti, keďže Napolitano oslávi v júni 90 rokov. Napolitano stál na čele Talianska od mája 2006. V apríli 2013 po druhý raz zložil prezidentskú prísahu a stal sa tak prvou hlavou štátu, ktorá zostala na čele krajiny aj po absolvovaní prvého funkčného obdobia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies