Začína sa týždeň Nobeloviek vo Švédsku, favoritom aj Malála

NETKY.SK • 7 Október 2013, 09:08 • 2 min
Začína sa týždeň Nobeloviek vo Švédsku, favoritom aj Malála

ŠTOKHOLM - Pondelňajším oznámením mena držiteľa Nobelovej ceny za medicínu sa na severe Európy začína týždeň udeľovania prestížnych ocenení.

slovakia

left justify in out

Svet sa postupne dozvie mená víťazov Nobelovej ceny za medicínu, fyziku, chémiu, literatúru a mier. O ich laureátoch rozhodujú švédske vedecké inštitúcie, výnimkou je však cena mieru. Práve posledná menovaná bude ako už tradične pútať najväčšiu pozornosť. Jej udeľovanie totiž vyvolalo v histórii viacero kontroverzií, v roku 2009 to bolo napríklad v prípade amerického prezidenta Baracka Obamu a minulý rok vzbudilo kontroverzné reakcie udelenie ceny Európskej únii.

Tento rok sa o prestížne ocenenie za mierové zásluhy uchádza rekordný počet 259 nominovaných, pričom ich zoznam je tradične prísne utajovaný. Favoritkou je Pakistanka Malála Júsafzajová, 16-ročná aktivistka postrelená členom afganského hnutia Taliban, ktorá je aj v užšom výbere na Sacharovovu cenu udeľovanú Európskym parlamentom. Problémom však môže byť jej vek. Na užšom zozname je údajne aj konžský lekár, gynekológ Denis Mukwege, ktorý pomáha tisíckam znásilneným žien. Jeho víťazstvu by mohol nahrávať aj fakt, že podľa poroty sa vážnej situácii v Kongu nedostáva dostatočnej pozornosti. Pomerne veľké šance však majú aj bieloruskí aktivisti na čele s tri roky väzneným Alesom Bjaljackým či ruské aktivistky. Držiteľa Nobelovej ceny mieru vyhlási nórsky Nobelov výbor v piatok predpoludním. 

Všetci laureáti si cenu prevezmú 10. decembra, na výročie úmrtia zakladateľa ceny, švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. Cena zahŕňa diplom, medailu a šek na zníženú odmenu v hodnote osem miliónov švédskych korún, v prepočte takmer 930-tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona