Začína sa trojdňový odvolací proces s piťovcami

NETKY.SK • 23 November 2014, 13:30 • 2 min
Začína sa trojdňový odvolací proces s piťovcami

BRATISLAVA - Na tri dni je na Najvyššom súde od utorka 25. novembra naplánované s bratislavskou skupinou piťovcov - bossom Jurajom Ondrejčákom a spol. odvolacie konanie voči tohtoročnému rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS).

slovakia

left justify in out

Údajný šéf bratislavskej zločineckej skupiny Juraj Ondrejčák (37) alias Piťo mal ísť, podľa verdiktu ŠTS z 26. mája do väzenia na 18 rokov. Juraja Ondrejčák, tak potrestal nižší súd za riadenie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a poškodzovanie cudzej veci. Spolu s ním vtedy prvostupňový súd odsúdil ďalších 13 obžalovaných.
      

Juraj Ondrejčák si mal podľa súdu trest odsedieť v najprísnejšom väzení. Jeho pravá ruka Matej Šalaga (38), prezývaný Gaťa, mal ísť do väzenia s minimálnym stupňom stráženia na sedem rokov. Súd ho odsúdil za členstvo v zločineckej skupine. Miroslav Abrahám(40), s prezývkou Floxňa, ktorý mal mať v rámci skupiny na starosti obchod s drogami, si mal podľa súdu odsedieť v najprísnejšom väzení 23 rokov. Rovnaký trest dostal jeho podriadený Matej (35). Ladislava (37) a Tomáša (27) súd odsúdil za činnosť pre skupinu, jej podporovanie a za drogovú trestnú činnosť na sedem a šesť rokov v najmiernejšom väzení.
      

Na najprísnejšie tresty vo výmere 24 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia zase boli koncom mája odsúdení Igor (40), ktorý pôsobil v Stupave a Adam (29), ktorý pôsobil v Trnave a Hlohovci. Súd ich potrestal za členstvo v zločineckej skupine, poškodzovanie cudzej veci, Igora aj za ublíženie na zdraví a výtržníctvo a Adama za nedovolené ozbrojovanie. Martin (36) si mal podľa súdu za členstvo medzi piťovcami, výtržníctvo a nedovolené ozbrojovanie odsedieť 12 rokov vo väzení s maximálnou ostrahou. Za členstvo v skupine a poškodzovanie cudzej veci bol Peter (32) odsúdený na osem rokov v najmiernejšom väzení. Tomáša (30) odsúdili za podporovanie skupiny a drogovú trestnú činnosť na 5,5 roka v najmiernejšom väzení. Andrej (37) a Miroslav (36) boli odsúdení na päť rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Andrej bol podľa súdu činný pre skupinu a Miroslava odsúdili za hrubý nátlak a porušovanie domovej slobody. Antonína (46) potrestali za výtržníctvo ročným trestnom väzenia s podmienečným odkladom na tri roky.
      

Piťovci sa podľa súdu venovali obchodom s drogami a vyberaním výpalného. Sudcovia opreli svoj verdikt viacerými dôkazmi, medzi hlavné patrila výpoveď Viktora, bývalého člena gangu. Súd z dôkazov zistil, že na čele skupiny stál Juraj Ondrejčák a jeho dobrý kamarát Matej Šalaga. Pod nich zaradil Miroslava Abraháma, Igora  a svedka Viktora. Ďalší identifikovaní v tejto štruktúre boli podľa súdu Adam, ktorý sa podriaďoval Viktorovi, a Matej patriaci pod Miroslava. Navyše, 11 obžalovaných od mája nemohlo nakladať so svojím majetkom. Súd im totiž uložil trest prepadnutia majetku a predbežne im ho zaistil. Spod obžaloby boli úplne oslobodení štyria obžalovaní. Išlo o Petra , Vladimíra., Jozefa. a Michala. Májový rozsudok nebol právoplatný, väčšina obžalovaných, ktorí boli odsúdení, sa voči nemu odvolala. Voči oslobodzujúcim rozhodnutiam súdu sa zase odvolal prokurátor. O odvolaniach bude teda od utorka budúceho týždňa rozhodovať Najvyšší súd SR. Predsedníčka senátu ŠTS čítala májový verdikt a jeho stručné odôvodnenie viac ako tri hodiny. Nikto z prítomných obžalovaných verdikt súdu pre novinárov nekomentoval.
      

Skupina piťovci pôsobila z bratislavského Lamača a známa bola nosením oblečenia značiek Thor Steinar či Alpha Industries. Začala sa formovať koncom 90. rokov, keď už v hlavnom meste pôsobili iné zločinecké skupiny - jakšíkovci, slobodovci, sýkorovci, takáčovci, či suchánkovci. Jej členovia boli vojensky organizovaní a boli známi používaním automobilov značky Mercedes G.     

 

Juraja Ondrejčák spolu s ďalšími mužmi zadržali v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii. Súdne pojednávanie sa začalo vlani v auguste prečítaním 28-stranovej obžaloby. Pred súd sa vtedy postavilo 18 mužov, ktorí boli obžalovaní z 19 skutkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona