Začína sa Študentská kvapka krvi. Neváhajte, raz ju môžu potrebovať aj vaši blízky

NETKY.SK • 13 Október 2017, 15:09 • 2 min
Začína sa Študentská kvapka krvi. Neváhajte, raz ju môžu potrebovať aj vaši blízky

BRATISLAVA - Slovenský Červený kríž (SČK) bude v najbližšom období hľadať dobrovoľných darcov krvi medzi mladými. Od pondelka (16.10.) sa začína Študentská kvapka krvi, ktorá potrvá do 17. novembra.

slovakia

left justify in out

Kampaň sa začína mobilným odberom v Strednej zdravotníckej škole na Záhradníckej ulici v Bratislave. Neznamená to však, že pomôcť môžu iba mladí, vítaní sú všetci, uviedol SČK.

 

"Krv možno darovať aj na odberných miestach Národnej transfúznej služby (NTS) SR a na hematologicko-transfúznych oddeleniach nemocníc," povedala Silvia Kostelná z SČK. Viac informácií o odberných miestach možno nájsť na webe darujkrv.redcross.sk.

 

Študentská kvapka krvi sa už roky teší záujmu ľudí, krv chodia darovať tisícky záujemcov vrátane prvodarcov. Kampaň má mladých zbaviť strachu z darovania krvi. Niektorí majú podľa SČK obavy z jej odobratého množstva.

 

Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až desať minút, odoberú zdravotníci 400 až 500 mililitrov krvi. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a nesmie byť po pôrode. Doma si nemožno zabudnúť občiansky preukaz a preukaz poistenca. Po odbere si treba oddýchnuť jednu až dve hodiny, napiť sa a najesť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona