Začína sa s očkovaním v nemocniciach. Čo podľa ministra Krajčiho nie je fér?

NETKY.SK • 7 Január 2021, 08:31 • 2 min
Začína sa s očkovaním v nemocniciach. Čo podľa ministra Krajčiho nie je fér?

BRATISLAVA - Zo všetkých nemocníc, ktoré prejdú pilotnou fázou, sa stanú očkovanie centrá.

slovakia

left justify in out

Európska komisia v stredu popoludní vydala podmienené povolenie na uvedenie na trh pre vakcínu proti COVID-19 vyvinutú spoločnosťou Moderna.

 

Komisia spresnila, že povolenie je v súlade s pozitívnym vedeckým odporúčaním založeným na dôkladnom posúdení bezpečnosti, účinnosti a kvality vakcíny zo strany Európskej agentúry pre lieky (EMA) a je schválené členskými štátmi EÚ.

 

 

img

 

U nás sa dnes začne v 51 nemocniciach očkovať vakcínou od spoločností Pfizer a Biotech zdravotnícky personál. Zo všetkých nemocníc, ktoré prejdú pilotnou fázou, sa stanú očkovanie centrá.

 „Slovensko má nakontrahovaných milión dávok od spoločnosti Moderna,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.
 

Sloveské zdravotníctvo je podľa neho na používanie tejto vakcíny pripravené. „Čo sa týka jej prepravy a manipulácie, ide o jednoduchšie logistické spracovanie. Mrazový reťazec je potrebný do -20 stupňov,“ zdôraznil.

 

img
 

Tempo očkovania

 

Denník N včera uviedol, že ak budeme očkovať tempom ako doteraz, bude nám preočkovanie populácie trvať desať rokov. Minister zdravotníctva sa voči tomuto ohradil na tlačovej konferencii.

 

 „Počítať z pilotnej fázy projektu, koľko by nám to trvalo, keby sme pilotne zavádzali očkovanie, to naozaj nie je fér. Pokiaľ by začali fungovať naplno vakcinačné centrá v každom okrese, sme schopní prvou dávkou preočkovať viac ako 3,5 milióna obyvateľov do troch mesiacov,“ uviedol.

 

Podľa neho očkovať je potrebné takým tempom, aby sa nestalo, že budú chýbať vakcíny, keď ľudia budú potrebovať preočkovať. Vakcínu je potrebné podať v dvoch dávkach, druhú po uplynutí cca 21 dní od podania prvej dávky. 

 

img

 

„Chcem uistiť všetkých občanov Slovenskej republiky, že očkovacie centrá budú už v priebehu januára vedieť zaočkovať oveľa viac občanov, ako budeme mať dodávok vakcín,“ doplnil Krajčí.

 

Plán vakcinácie
 

Po vakcinácii zdravotníckych pracovníkov by chcel minister do konca januára zaočkovať aj seniorov v zariadeniach sociálnej starostlivosti a chronicky chorých vo vysokom veku. 

 

Čítajte tiež: Vakcína od konzorcia Pfizer a BioNTech má v súčasnosti podmienečnú registráciu. Je bezpečná?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies