Začína sa proces s opozičným lídrom Navaľným

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 09:18 • 2 min
Začína sa proces s opozičným lídrom Navaľným

KIROV - V Rusku sa v stredu začína proces s lídrom ruskej opozície Alexejom Navaľným, ktorý je obvinený zo sprenevery, keď pracoval ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti v roku 2009. V prípade usvedčenia mu hrozí až desať rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Navaľný tvrdí, že obvinenia sú politicky motivované a považuje ich za súčasť perzekúcie opozície v Rusku. Obvinený sám predpovedal, že súd ho usvedčí a pošle do väzenia. Myslí si však, že proces, ktorý sa koná v meste Kirov, bude trvať niekoľko mesiacov.

Prokuratúra Navaľného obviňuje, že pre súkromnú firmu ukradol štátu 10 000 kubických metrov dreva, čím mu spôsobil škodu vo výške 16 miliónov rubľov (0.4 milióny eur). Navaľného podnikateľské aktivity sú momentálne predmetom viacerých trestných stíhaní. Obvinený sa pritom v Rusku preslávil ako aktivista odhaľujúci korupciu vo vládnych radoch. Navaľný, jeden z najcharizmatickejších ruských opozičných lídrov, už strávil dva 15-dňové tresty vo väzení za organizovanie protestov proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Na svojom blogu často zverejňuje podozrenia z korupčného správania najvyšších ruských predstaviteľov a je preto tŕňom v oku viacerých z nich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona