Začína sa nový proces s Mubarakom

NETKY.SK • 13 Apríl 2013, 15:00 • 2 min
Začína sa nový proces s Mubarakom

KÁHIRA - Egyptská metropola Káhira bude v sobotu dejiskom začiatku opakovaného súdneho procesu s egyptským exprezidentom Husním Mubarakom. Egyptský odvolací súd totiž ešte v januári vyhovel jeho žiadosti o nový proces. Spolu sa pred súd opätovne postavia aj exminister vnútra Habíb al-Ádlí, šiesti bezpečnostní predstavitelia a Mubarakovi dvaja synovia.

slovakia

left justify in out

Kým zosadený líder a al-Ádlí dostali za smrť stoviek demonštrantov doživotie, jeho synov a šiestich predstaviteľov obvinení zbavili, čo pobúrilo egyptskú verejnosť.

V novom procese by sa nemali objaviť žiadne nové dôkazné materiály, no sudcovia by do úvahy mohli vziať aktuálny zlý zdravotný stav obžalovaného. Mubarak sa momentálne lieči v nemocnici. Do priestorov policajnej akadémie, kde sa bude pojednávanie konať, ho plánujú prísť podporiť jeho prívrženci. Oveľa väčšia časť egyptskej verejnosti je však pobúrená, že ani viac ako dva roky po jeho páde, nebol za zabitie demonštrantov nikto odsúdený. 

Mubarak (85) odstúpil vo februári 2011 po trojtýždňových masových protestoch, pri ktorých zomrelo takmer 900 ľudí a tisíce utrpeli zranenia. V Egypte vládol tri desaťročia, ktoré boli poznačené porušovaním ľudských práv a slobôd, no jeho vláda bola zárukou stability v africkej krajine a celom regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies