Začína sa nová biatlonová sezóna, aké sú šance Slovenska?

NETKY.SK • 25 November 2019, 14:26 • 2 min
Začína sa nová biatlonová sezóna, aké sú šance Slovenska?

BANSKÁ BYSTRICA - Koniec novembra prináša so sebou aj začiatok sezóny viacerých zimných športov. Slovenská biatlonová reprezentácia cestuje tento týždeň na úvodné podujatie Svetového pohára, ktoré sa uskutoční vo švédskom Östersunde.

slovakia

left justify in out

Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová ukončila v októbri kariéru, úloha líderky ženského tímu preto pripadla Paulíne Fialkovej. "Uvidí sa, či som jednotka. Extrémne som to nevnímala ani predtým. Príprava bola možno o čosi náročnejšia. Niekedy som bola na hrane mojich možností, na poslednom sústredení sa však ukázalo, že som to zvládla a veľmi sa teším na sezónu" povedala 27-ročná P. Fialková, ktorá skončila v predchádzajúcom ročníku na druhom mieste v hodnotení vytrvalostných pretekov a na treťom v poradí pretekov s hromadným štartom.

 

img

 

Staršia zo sestier Fialkových dosiahla v minulej zime šesť pódiových umiestení (2x 2. miesto, 4x 3. miesto), čaká na premiérové víťazstvo: "Som rada, že 'povinnú' chorobu som si odbila ešte pred sezónou a nie klasicky, keď prídem do Östersundu. Začala som sa cítiť lepšie, no nesľubujem, že urobím zázrak na prvom podujatí. Dôležité sú MS, aj keby hocičo nevyšlo v úvode, budem pracovať, aby vyšli, to je cieľ."

 

img

 

Reprezentačné družstvo žien muselo po odchode Kuzminovej nájsť štvrtú členku, k P. Fialkovej, jej sestre Ivone a Terézii Poliakovej pribudla na úvod sezóny Veronika Machyniaková, ktorá má ako jediná z ďalších biatlonistiek splnené kvalifikačné kvóty na SP.

 

img

 

Trénerka Anna Murínová zdôraznila, že situácia s odvolaním prezidenta Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Tomáša Fuska nijako neohrozila prípravu, ktorá prebehla stopercentne. Jedno zo sústredení sa konalo v dejisku svetového šampionátu: "Chceli sme si vyskúšať toto stredisko, bolo tam viacero tímov. Tentoraz sme sa nezúčastnili na MS v letnom biatlone, Paulína dostala ponuku na exhibičné preteky v Annecy, kde sme jej umožnili štartovať. V sobotu sme absolvovali kontrolný štart. Chceme určite nadviazať na výsledky z minulej sezóny. Vyhli sa nám väčšie zdravotné problémy."

 

img

 

Takisto muži cestujú do Östersundu v štvorčlennom zložení, ktoré umožní zloženie štafety. V družstve figurujú Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš, Šimon Bartko a Michal Šíma. "Príprava prebehla z môjho pohľadu dobre, boli dosť ťažké tréningy, ale zdravie celkom vydržalo a dúfam, že sa to prejaví. Dosť sme sa venovali streľbe s trénerom Tomášom Kosom, z toho by sme mohli vyťažiť v súťažnom období," verí Hasilla.

 

img

 

Ku zmenám na čele SZB došlo krátko pred začiatkom novej zimy. Organizáciu dočasne vedie viceprezidentka Jaroslava Lauková. O novom šéfovi sa rozhodne na mimoriadnom valnom zhromaždení 28. decembra v Národnom biatlonovom centre v Osrblí.

 

img

 

"Termín, keď sa udiali veľké zmeny, prináša svoje riziká. Sme ústretoví súčasnému vedeniu slovenského biatlonu a urobíme všetko, aby sa nová sezóna začala bez problémov, aby športovci mali podmienky na podávanie výkonov, aké očakávame. Z našej strany bola nespokojnosť s niektorými biatlonistami, majú nôž na krku, verím, že sa chytia šance, ktorú sme im dali," povedal na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ VŠC DUKLA Banská Bystrica Roman Benčík.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona