ONLINE Historický summit v Bratislave: Európski lídri rokujú o problémoch a prioritách Únie

NETKY.SK • 16 September 2016, 18:36 • 2 min
ONLINE Historický summit v Bratislave: Európski lídri rokujú o problémoch a prioritách Únie

BRATISLAVA – V Bratislave sa dnes začína historický samit. Do hlavného mesta príde 27 lídrov členských krajín EÚ. Lídri budú rokovať na Bratislavskom hrade a neformálny obed si dajú na lodi. Bratislavský summit by mal byť akýmsi počiatkom procesu, ktorý bude prebiehať šesť mesiacov. Najvýznamnejšou úlohou summitu podľa slovenského premiéra je zastaviť vlnu pesimizmu a súčasne eliminovať riziko ďalšej možnej série referend alebo pokusov o oslabovanie.

slovakia

left justify in out

17:21 Juncker predložil účastníkom "cestovnú mapu" únie

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predložil dnes účastníkom summitu 27 členských štátov Európskej únie v Bratislave "návrh harmonogramu pre pozitívnu agendu", akúsi Bratislavskú cestovnú mapu obsahujúcu 14 konkrétnych bodov. Realizáciou obsahu viac ako tucta projektov by EÚ mala podľa predkladateľa do polovice budúceho roka preukázať svoju akcieschopnosť.

 

Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, a to aj s odvolaním sa na sprievodný list Junckerom predloženého dokumentu. Juncker zverejnil niektoré zo svojich predstáv už v stredajšom vystúpení o stave EÚ na pôde Európskeho parlamentu. Figurujú medzi nimi rýchla výstavba európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, vyslanie 200 osôb na posilnenie ochrany bulharsko-tureckej štátnej hranice a vybudovanie systému ETIAS, ktorý by mal slúžiť na evidenciu vstupov na územie a registráciu v členských štátoch EÚ. Spomínajú sa však aj zdvojnásobenie prebiehajúceho európskeho investičného programu, zriadenie investičného plánu pre Afriku a vybudovanie operačnej centrály civilných i vojenských misií EÚ. Dokument obsahuje i konkrétne termíny pre schválenie jednotlivých krokov na pôde Európskej rady, respektíve Európskeho parlamentu.

 

14:03 SaS podporuje vznik európskej armády

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) podporuje vznik európskej armády. Tá by v spoločných operáciách spolupracovala s NATO, ale mohla by konať aj individuálne. Uviedol to podpredseda SaS Ľubomír Galko. "Vývoj politickej situácie v blízkosti hraníc EÚ poskytuje silné dôkazy o tom, že európska bezpečnosť má nadnárodný rozmer. Preto európske integračné úsilie treba namieriť do oblasti zahraničnej politiky, obranných stratégií a vytvorenia vojenských spôsobilostí," povedal. Európska únia je bez vojenskej opory podľa neho "obrom na hlinených nohách".

 

SaS považuje európsku bezpečnosť za jedinečnú príležitosť na posilnenie európskej súdržnosti a eliminovanie odstredivých síl. "Bolo by žiaduce, aby bratislavský summit priniesol v tejto súvislosti pokrok," doplnil predseda SaS Richard Sulík, ktorý je zároveň za zrušenie rotujúceho predsedníctva. Europoslanec naznačuje plytvanie peniazmi aj ľudskými zdrojmi. "SaS sa zasadzuje za zvýšenie efektívnosti riadenia EÚ," zdôraznil. Od dnešného predsedníctva by očakával konkrétnejšie postoje k utečeneckej kríze. Oceňuje, že v Európskej únii konečne panuje zhoda aspoň v tom, že vonkajšie hranice nemôžu byť deravé ako ementál. "Lídri sa však vyhýbajú konkretizovať, aké vecné a najmä právne nástroje má mať európska pohraničná stráž k dispozícii, aby zabránila ilegálnej migrácii. Je najvyšší čas poctivo odpovedať na tieto otázky," zdôraznil Sulík.

 

13:14 Hollande prišiel na summit s bratislavským plánom pre Európu
Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v Bratislave vyhlásil, že Francúzsko vo veci európskej obrany vyvinulo veľké úsilie, ale nemôže a nechce zostať v tejto veci osamotené.
Francúzsko si podľa Hollanda želá, aby spolu s ním aj Európa mohla zabezpečiť "svoju vlastnú ochranu, svoju vlastnú obranu v rámci NATO s naším americkým partnerom".
"Každý si musí uvedomiť, že ak sa Spojené štáty rozhodnú stiahnuť sa, Európa musí byť schopná brániť sa" vlastnými silami, uviedol Hollande. Ďalej označil európsku obranu za výzvu pre Európu. Vyhlásil, že treba hovoriť o tom, či Európa chce ovplyvňovať "osud sveta", či je schopná brániť sa - najmä pred terorizmom - a či má dostatočné vojenské kapacity.


Francúzske médiá, ktoré o Hollandovom vyhlásení informovali, pripomínajú, že vzhľadom na neexistenciu európskej armády je posilnená vojenská spolupráca členských štátov EÚ jednou z výziev bratislavského summitu. Francúzske médiá tiež uviedli, že Hollande je prvým z európskych politikov, ktorý verejne upozornil na riziko, že po nástupe nového prezidenta do Bieleho domu začiatkom budúceho roka môže dôjsť k zníženiu záujmu USA o obranu Európy, čo vyvoláva znepokojenie v súvislosti s nepredvídateľnosťou Ruska. Znepokojení sú v prvom rade bezprostrední susedia Ruska - pobaltské štáty a Poľsko.


Podľa webovej stránky spravodajského magazínu L'Express žiadal Hollande v Bratislave aj "nový impulz" na záchranu európskeho projektu, a to najmä v súvislosti s rozhodnutím britských voličov o vystúpení ich krajiny z EÚ. Za tri priority tohto projektu označil: bezpečnosť, najmä posilnenie ochrany hraníc; prípravu na budúcnosť investíciami, a to hlavne do počítačových technológií a energetiky; a starostlivosť o mládež. "Toto volám bratislavský plán. Treba (k nemu) ešte cestovný plán a agendu," uviedol Hollande a zdôraznil, že Francúzsko a Nemecko prichádzajú na summit so silným posolstvom. Krátko pred Hollandom sa nemecká kancelárka Angela Merkelová v Bratislave vyjadrila, že EÚ je v kritickej situácii.

 

12:36 EÚ čelí globálnym výzvam, musíme ich vyriešiť

Európa je nástroj na riešenie problémov, nie príčinou problémov. Pred začiatkom dnešných rokovaní lídrov členských krajín EÚ v Bratislave to uviedol český premiér Bohuslav Sobotka. Podľa neho sú prioritné dve témy - bezpečnosť a prosperita. Myslí si, že zatiaľ nie je ten správny čas hovoriť o fungovaní inštitúcií, za dôležitejšie považuje riešiť každodenné problémy ľudí. Zároveň informoval, že krajiny Visegrádskej štvorky majú spoločné vyhlásenie, kde sa hlásia k otázkam posilnenia bezpečnosti, kontrole vonkajších hraníc EÚ, zachovania politiky súdržnosti, voľného trhu, schengenského priestoru.


Sobotka zároveň dodal, že je mnoho vecí, na ktorých sa lídri zhodujú a tie by mali diskusii dominovať. „Bavíme sa o bezpečnosti, boji proti terorizmu a nelegálnej migrácii, posilnení spolupráce v oblasti obrany. Nemožno zabudnúť na to, že Európa musí ostať konkurencieschopná,“ povedal český premiér. V tejto súvislosti spomenul digitalizáciu a inovácie. Sobotka tiež zdôraznil úlohu Európskej únie. Pýtal sa, aká je alternatíva voči EÚ, či je to je protekcionizmus, postavenie plotov a konflikty medzi štátmi? „To si nikto nepraje,“ dodal. 


Prezidentka Litvy Dalia Grybauskaite uviedla, že Európska únia čelí výzvam, ktoré „sú globálne“ a preto nemáme inú možnosť, len ich vyriešiť. Na margo spoločnej európskej armády vyhlásila, že Európska únia nemôže nahradiť Severoatlantickú alianciu. „Nepočula som, že by niekto vytváral spoločnú európsku armádu. Hovoríme o lepšej spolupráci v obrane, o lepšom využití aktuálnych vojenských kapacít, ale nemôžeme nahradiť NATO," skonštatovala Grybauskaite s tým, že diskusiu o bezpečnosti očakáva. Litovská prezidentka zároveň zdôraznila, že ide o neformálne stretnutie lídrov, kde ide o výmenu názorov. 


Pred Európskou úniou podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej stoja neľahké úlohy a ide o to, aby EÚ ukázala, že sa vie zlepšovať nielen v oblasti bezpečnosti, ale aj pokiaľ ide o nezamestnanosť a vytváranie pracovných miest. Merkelová zároveň dúfa, že dnešný summit v Bratislave ukáže, že lídri chcú spolupracovať a riešiť problémy.  Podľa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa Európa potrebuje novú víziu. „Potrebujeme sociálnu Európu, hospodársky rast, zamestnanosť,“ menoval Tsipras. Grécky premiér sa vyjadril k tomu, čo by Európska únia nemala robiť. „Nesmie ísť ako námesačná zlým smerom,“ dodal.

 

12:32 Greenpeace vyzvali európskych lídrov: Nepredávajte Európu

Nepredávajte Európu - tak znie odkaz, ktorý aktivisti Greenpeace vyslali lídrom členských krajín Európskej únie, ktorí sa stretli na summite v Bratislave. Aktivisti z viacerých krajín rozprestreli pri Dunaji transparent s nápisom "Don't trade away Europe" (Nepredávajte Európu). V tričkách s písmenami zároveň vytvorili slová "solidarita" a "mier". Greenpeace spolu s ďalšími 177 organizáciami a obchodnými zväzmi pred summitom lídrov žiadali, aby počúvali obavy ľudí. "Naše vlády sú v Bratislave, aby zachránili európsku spoluprácu, no napriek tomu neustále opúšťajú základné hodnoty, na ktorých bola únia postavená. Strach, diskriminácia a prísnosť nahrádzajú mier, ľudské práva a solidaritu," povedala regionálna politická koordinátorka Greenpeace Júlia Sokolovičová.

 

Ľudia chcú podľa jej slov väčšiu rovnoprávnosť a sociálnu aj environmentálnu ochranu. "Odmietajú korporátne privilégiá a nespravodlivé obchodné dohody TTIP a CETA. Na záchranu Európy musia naši lídri prestať prisluhovať extrémistom a začať vytvárať regulácie, ktoré slúžia všetkým," zhrnula Sokolovičová.

 

 

img

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz

 

12:19 Schulz: Dúfam, že na dnešnom stretnutí zvíťazí jednota a dialóg

Po bilaterálnych rokovaniach pred summitom som naladený optimisticky a dúfam, že na summite v Bratislave zvíťazí jednota a dialóg, uviedol dnes na tlačovej konferencii predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

 

Schulz na lídrov apeloval, aby boli zodpovední vo vzťahu k Európskej únii a nekritizovali ju za prijímanie rozhodnutí, na ktorých sami nesú podiel. Táto kritika Bruselu na národnej úrovni podľa neho škodí celému spoločenstvu. Od dnešného summitu očakáva zhodu na posilnení spolupráce členských štátov na úrovni európskych inštitúcií v prospech občanov. V súvislosti s riešením migračnej krízy Schulz uviedol, že ak povinné kvóty nefungujú a nájdeme efektívne riešenie na báze dobrovoľnosti, tak ho podporí. Maďarské referendum o kvótach, ktoré je naplánované na 2. októbra, označil za krok, ktorý nič nerieši, a rovnako sa nedá spoliehať len na návrat neúspešných žiadateľov o azyl do ich štátov pôvodu, dodal.

 

Na margo brexitu zopakoval, že ekonomické vzťahy Spojeného kráľovstva a únie sú obojstranne prospešné a ich prerušenie by uškodilo obom stranám. Na druhej pripomenul, že reálne rokovania o ekonomických väzbách medzi Bruselom a Londýnom sú možné len po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy, teda po oficiálnej žiadosti Spojeného kráľovstva o odchod z únie. V záujme zachovania ekonomických vzťahov Schulz nie je ochotný obmedziť základné európske slobody – voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu.

 

12:17 Kiska si želá obnovenie dôvery voči EÚ: Slovo Brusel sa stalo nadávkou

Európski lídri by sa mali sústrediť na veci, ktoré členské štáty EÚ spájajú a vyvarovať sa riešení, ktoré by medzi ľuďmi vyvolali negatívne emócie. Želal by si, aby bratislavský summit priniesol signál o jednote a spoločnej budúcnosti. "Želám si, aby bratislavský summit EÚ odštartoval obnovenie dôvery. Naša spoločná Európa nám za to stojí," vyhlásil Kiska. Lídri by si mali postaviť jasné body a presný časový plán v oblastiach, ktoré nás spájajú. "Ako napríklad bezpečnosť, ochrana a kontrola hraníc Schengenu," doplnil Kiska.

 

Pripomenul "zvláštnu náladu", pesimizmus a kritiku voči únii. "O únii sme zabudli povedať pekné slovo a Brusel sa stal nadávkou. Napriek tomu všetkému ale skutočnosť a výsledky európskej spolupráce sú oveľa lepšie ako táto nálada," zdôraznila hlava štátu. Podľa slovenského prezidenta ide v EÚ o krízu dôvery a sebadôvery. "Myslím si, že nikto nemá zázračné riešenie, ako toto obdobie prekonať a dôveru obnoviť. Ale môžeme na tom začať pracovať," povedal Kiska, ktorý by si želal, aby bratislavský summit ukončil emocionálne rozdelenie Európy. "A keby ľudia v celej Európe počuli z Bratislavy, že priekopy boli zasypané a priepasti preklenuté. Keby Európa vyslala jasný signál o jednote a spoločnej budúcnosti," vyhlásil prezident.

 

11:42 Sobotka: Krajiny V4 majú pripravené spoločné vyhlásenie

Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) majú pripravené spoločné vyhlásenie, kde sa hlásia k otázke posilnenia bezpečnosti, lepšej kontroly vonkajších hraníc, zachovania politiky súdržnosti, voľného trhu a schengenského priestoru. Po príchode na neformálny summit lídrov EÚ na Bratislavskom hrade to vyhlásil predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

 

"Česká republika sa domnieva, že by sme nemali strácať čas diskusiou o európskych inštitúciách. Chceli by sme sa sústrediť skôr na tie praktické veci pre každodenný život občanov, teda na bezpečnosť a prosperitu," vysvetlil český premiér.

 

Sobotka sa neobáva, že výstup zo summitu bude pre nezhody slabý. "Je tu veľmi silná vôľa EÚ, aby sme pokračovali v spolupráci. Vecí, na ktorých sa zhodneme, je veľké množstvo. Rozprávame sa o bezpečnosti, boji proti terorizmu, o zastavení nelegálnej migrácie. Máme spoločný záujem na zamestnanosti aj modernizácii európskej ekonomiky. Európa musí zostať konkurencieschopná," apeloval Sobotka.

 

Predseda českej vlády je presvedčený, že je veľa pozitívnych vecí, ktoré môžu občanom pomôcť a vrátiť im pocit, že Európa je garantom pozitívneho vývoja, že je nástrojom na riešenie problémov, a nie ich príčinou. "Veľmi dôležitá je atmosféra a nálada, ktorá dnes v Bratislave bude. Musíme hľadať témy, ktoré nás spájajú, a nestrácať čas vecami, o ktorých vieme, že ich neprekonáme. Lebo aká je alternatíva? Tou je protekcionizmus, stavanie plotov a konflikty medzi jednotlivými štátmi. A to si nikto neželá," dodal.

 

 

11:10 Grybauskaite: EÚ nemôže nahradiť NATO

Európska únia nemôže nahradiť NATO. Na margo diskusií o spoločnej európskej armáde to počas dnešného príchodu na neformálny summit lídrov 27 krajín EÚ na Bratislavskom hrade vyhlásila prezidentka Litvy Dalia Grybauskaite.

 

"Nepočula som, že by niekto vytváral európsku armádu. Hovoríme o lepšej spolupráci v obrane, o lepšom využití aktuálnych vojenských kapacít. Ale nemôžeme nahradiť NATO," zdôraznila litovská prezidentka.

 

Na summite však očakáva diskusiu o bezpečnostných výzvach dneška vrátane migračnej krízy. Keďže však ide len o neformálne stretnutie, počíta skôr s výmenou názorov medzi zástupcami členských krajín. "Priority prináša život. Ide o bezpečnosť, ekonomické výzvy aj migračnú krízu. A je tu aj brexit. My sme otvorení spolupráci s britskými občanmi," dodala Grybauskaite.

 

 

10:44 Luxemburský premiér sa dištancoval od vyhlásení svojho šéfa diplomacie

Slová luxemburského ministra zahraničných vecí Jeana Asselborna o vylúčení Maďarska z Európskej únie nie sú oficiálnym názorom vlády Luxemburska, vyhlásil dnes luxemburský premiér Xavier Bettel. Povedal to pri príchode na stretnutie únijných lídrov na Bratislavskom hrade.

 

Luxemburský premiér dodal, že posudzovanie dodržiavania slobody prejavu a tlače v členských štátoch majú na starosti európske inštitúcie. Od dnešného summitu si sľubuje zhodu v tom, že Európska únia na 90 percent funguje, a odmieta obviňovanie únie zo všetkých problémov, ktoré trápia jej občanov.

 

Jean Asselborn pre nemecký denník Die Welt v utorok (13.9.), len tri dni pred neformálnym summitom Európskej rady v Bratislave, povedal, že Maďarsko stavia ploty migrantom a porušuje slobodu tlače a nezávislosť súdnictva, za čo by malo byť dočasne alebo trvalo vylúčené z únie.

 

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na jeho slová ostro zareagoval a Asselborna označil za nihilistu, ktorý neúnavne pracuje na likvidácii európskej bezpečnosti a kultúry.

 

 

10:18 Orbán: Krajiny V4 predložia návrhy na riešenie problémov únie

Štyri stredoeurópske krajiny z Vyšehradskej skupiny (V4) predložia na dnešnom neformálnom summite lídrov EÚ v Bratislave spoločný text s návrhmi na riešenie problémov únie. Maďarský premiér Viktor Orbán to povedal v dnes odvysielanom rozhovore pre maďarský rozhlas.

 

"Krajiny V4 pripravujú (text) a predložíme ho... ako spoločný návrh Vyšehradskej štvorky Európskej rade, toto bude významný okamih v živote týchto štyroch krajín," citovala z vyjadrení Orbána agentúra Reuters.

 

Orbán tiež očakáva opätovný migračný tlak na krajiny balkánskeho regiónu. Ku zvýšeniu počtu prichádzajúcich migrantov by podľa neho malo dôjsť v dôsledku zhoršenia počasia v Stredozemnom mori.

 

Podľa agentúry DPA maďarský premiér v rozhovore tiež označil budovanie zábran na hraniciach za "riešenie" otázky prílevu utečencov a migrantov. "Je potrebné konanie, nie rezignácia," vyhlásil Orbán s tým, že keď sa Spojeným štátom darí zábranami zastaviť imigrantov, "potom nechápem, prečo by sme to nemali byť schopní urobiť aj my, Európania".

 

 

10:03 Merkelová: Musíme ukázať, že sa vieme zlepšovať

Členovia Európskej únie musia ukázať, že sa vedia zlepšovať. Po príchode na neformálny summit 27 lídrov krajín EÚ na to apelovala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

 

"Sú pred nami neľahké úlohy. Ide o to ukázať, že sa vieme zlepšovať. A to v oblasti vnútornej i vonkajšej bezpečnosti, ale aj pri vytváraní pracovných miest," zdôraznila spolková kancelárka. Merkelová ako ďalšie výzvy spomenula digitalizáciu či rozvoj vnútorného trhu.

 

Hovorila tiež o potrebe ochrany vonkajších hraníc schengenského priestoru, ktoré čelia migračnej kríze. "Dúfam, že summit ukáže, že chceme spolupracovať a riešiť problémy, ktoré Európu trápia," dodala.

 

 

09:50 Príchod delegácií aj bežná prevádzka je na letisku bez komplikácií

Príchod oficiálnych delegácií na summit aj bežná prevádzka, všetko prebieha na Bratislavskom letisku tak, ako bolo plánované. Podľa hovorkyne Letiska Milana R. Štefánika Veroniky Ševčíkovej sa zatiaľ nevyskytli žiadne komplikácie.

 

Väčšina cestujúcich pritom podľa jej slov rešpektovala odporúčania a dostavila sa na letisko v dostatočnom časovom predstihu pred odletom. "Cestujúci prišli skôr, mnohí už skoro ráno," zhodnotila Ševčíková.

 

Letisko totiž radilo ľuďom, aby sa dostavili minimálne tri hodiny pred svojím odletom, či už pricestujú autom alebo autobusom. Keďže sa očakáva prílet a odlet mnohých vládnych delegácií, ktoré sa presúvajú do centra mesta a z neho, je obmedzená prístupová cesta na letisko.

 

V súvislosti so summitom v Bratislave však nie je nijako obmedzená bežná prevádzka pravidelných ani charterových letov na letisku v hlavnom meste. Všetky lety sú vybavované podľa platného letného letového poriadku. Jedna z dvoch dráh letiska, dráha 04-22, je síce počas štvrtka (15. 9.)a dnešného dňa z dôvodu parkovania lietadiel uzatvorená, to ale nemá vplyv na vybavovanie letov.

 

img

Český premiér Bohuslav Sobotka

 

09:36 Sobotka: Musíme zastaviť nelegálnu migráciu

Boj proti nelegálnej migrácii a hrozbe terorizmu je jednou z dvoch priorít, na ktoré sa chce Česko sústrediť pri rokovaniach na dnešnom neformálnom summite lídrov EÚ v Bratislave. Český premiér Bohuslav Sobotka to vyhlásil pred odletom do Bratislavy, informoval český spravodajský server Novinky.cz.

 

"Európa musí byť schopná vyrovnať sa s nelegálnou migráciou," zdôraznil Sobotka a podčiarkol aj nutnosť aktívne čeliť hrozbe terorizmu. Pripomenul tiež, že "do budúcnosti treba uvažovať o vzniku spoločnej európskej armády".

 

Kritiku obhajovania tejto myšlienky odmietol so slovami: "Európa nemá schopnosť organizovať operácie na obranu vonkajšej schengenskej hranice. Ak sa budeme len pozerať, bezpečnosť v Európe sa nezlepší." Na otázku denníka Práva dodal, že "v bezpečnostnej oblasti treba viac spolupráce".

 

Pre ČR bude na rokovaniach tiež "silnou témou" ekonomické zblíženie medzi rôznymi časťami únie. "Pretrvávajú obrovské rozdiely v príjmoch, vo výške miezd," pripomenul Sobotka. Na ich odstránenie treba využiť možnosti únijného trhu aj fondov EÚ.

 

Sobotka odmietol obavy, že by po britskom rozhodnutí o odchode z únie mohli byť dnešné rokovania konfliktnejšie než iné. "Na summitoch EÚ som zažil už veľa búrlivých rokovaní, napríklad, keď sme prezentovali náš pohľad na migračnú politiku," dodal. Európa je podľa neho schopná sa s brexitom celkom dobre vyrovnať.

 

Európska spolupráca je podľa českého premiéra "najlepšou poistkou" proti nacionálnym sporom, obchodným vojnám či ozbrojeným konfliktom.

 

 

08:20 Fico: EÚ je jedinečný projekt, chceme v ňom pokračovať

Lídri 27 krajín EÚ chcú preukázať jednotu a ukázať, že EÚ je jedinečný projekt v ktorom chceme pokračovať. Počas príchodu na neformálny summit lídrov Európske rady na Bratislavskom hrade to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico.

 

"V dobe po brexite bolo nevyhnutné sa stretnúť. Dvadsaťsedem lídrov bude viesť veľmi úprimnú diskusiu o stave únie. Verím, že pripravíme plán najdôležitejších tém, ktoré treba v najbližšom pol roku prebrať. Nepochybujem, že tento summit bude z toho pohľadu úspechom," deklaroval premiér.

 

Hlavné mesto Slovenska dnes hostí po prvýkrát lídrov zo všetkých členských krajín EÚ okrem Veľkej Británie. Na podujatie sa zaregistrovalo 343 delegátov, 1350 novinárov, z toho 1100 zahraničných. Najvýznamnejšou úlohou summitu je zastaviť vlnu pesimizmu a súčasne eliminovať riziko ďalšej možnej série referend alebo pokusov o oslabovanie.

 

 

08:15 Lajčák: Strácame podporu európskych občanov

Európska únia ako projekt stráca podporu svojich občanov, ľudia ju zvyknú kritizovať, preto je potrebná reflexia. Po príchode na dnešný neformálny summit 27 lídrov krajín EÚ to vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

"Do popredia sa dostávajú populistické a xenofóbne strany, je to veľmi znepokojujúci trend, ktorý treba zastaviť. EÚ je pritom super projekt, prináša veľa dobrých vecí, ale ľudia to berú ako samozrejmosť," upozornil šéf slovenskej diplomacie s tým, že si všímame len veci, ktoré nás rozdeľujú.

 

Hlavné mesto Slovenska dnes hostí po prvýkrát lídrov zo všetkých členských krajín EÚ okrem Veľkej Británie. Na podujatie sa zaregistrovalo 343 delegátov, 1350 novinárov, z toho 1100 zahraničných.

 

Najvýznamnejšou úlohou summitu podľa slovenského premiéra Roberta Fica je zastaviť vlnu pesimizmu a súčasne eliminovať riziko ďalšej možnej série referend alebo pokusov o oslabovanie. "Ak odštartujeme v Bratislave proces a povieme si, že EÚ je jedinečný projekt, na ktorom nám záleží, rovnako si priznáme nejaké chyby a súčasne pomenujeme konkrétne témy, na ktoré sa chceme v nasledujúcich mesiacoch sústrediť, tak to bude mimoriadne úspešný summit," konštatuje Fico.

 

Zároveň upozorňuje na to, že lídri musia hovoriť o tom, čo dnes ľudí najviac zaujíma. "Bude to predovšetkým téma bezpečnosti, nielen v duchu migrácie a terorizmu, ale aj ekonomickej a sociálnej. Budeme hovoriť o novom postavení Európskej únie ako svetového hráča, pokiaľ ide o globálnu politiku. Budeme hovoriť o nových formách komunikácie, pretože ako keby sa Únia ako celok nevedela predať," informuje premiér.

 

 

08:00 Bratislava je dnes stredobodom európskej diplomacie, hostí lídrov EÚ

Počas prvého pracovného stretnutia sa lídri budú venovať diagnóze, kde sa momentálne EÚ nachádza. Počas pracovného obeda na lodi budú rozoberať problematiku brexitu a v rámci tretej časti rokovania bude diskusia venovaná konkrétnym krokom počas nasledujúcich šiestich mesiacov.

 

"Ak odštartujeme v Bratislave proces a povieme si, že EÚ je jedinečný projekt, na ktorom nám záleží, rovnako si priznáme nejaké chyby a súčasne pomenujeme konkrétne témy, na ktoré sa chceme v nasledujúcich mesiacoch sústrediť, tak to bude mimoriadne úspešný summit," konštatuje Fico.

 

Zároveň upozorňuje na to, že lídri musia hovoriť o tom, čo dnes ľudí najviac zaujíma. "Bude to predovšetkým téma bezpečnosti, nielen v duchu migrácie a terorizmu, ale aj ekonomickej a sociálnej. Budeme hovoriť o novom postavení Európskej únie ako svetového hráča, pokiaľ ide o globálnu politiku. Budeme hovoriť o nových formách komunikácie, pretože ako keby sa Únia ako celok nevedela predať," informuje premiér.

 

Podľa neho sa dá predpokladať, že diskusia bude aj kritická. "Veď inak by to nemalo význam. My nepozývame premiérov a prezidentov na výlet, my ich pozývame na veľmi vážnu diskusiu. Áno, môžeme očakávať, že budú aj vyjadrenia a diskusia, ktorá bude veľmi tvrdá," upozorňuje Fico.

 

On sám by prijal, ak by do sveta vyslali tzv. Bratislavský list, proces, memorandum, ktoré pomenuje fakt, že stojíme za Európskou úniou, nič lepšie nemáme, a že je to mimoriadne pozitívny projekt, čoho príkladom je podľa neho aj Slovensko.

 

"Je to summit, ktorý by som nazval summit - sebareflexia, summit - hľadanie východísk. Tento Bratislavský proces by mal pokračovať na Malte a potom na jar v Ríme, kde sa budú konať oslavy výročia podpisu Rímskych zmlúv," uviedol Fico.

 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák informoval, že na summit sa zaregistrovalo 343 delegátov, 1350 novinárov, z toho 1100 zahraničných. "Zhruba 500 dodávateľov sa podieľa na zabezpečení fungovania tohto podujatia. Bude tu 75 tlmočníkov a niekoľko desiatok osobných strážcov. Toto podujatie nemá na Slovensku obdobu, môže sa porovnávať iba so summitom Bush-Putin,“ povedal.

 

Bratislava je dnes podľa jeho slov nielen hlavným mestom Európy, ale mestom, na ktoré sa upiera pozornosť celého sveta. Dokazujú to podľa neho akreditovaní novinári z celého sveta - zo Spojených štátov, Mexika, Južnej Afriky i z Japonska.

 

"Našou úlohou je byť hostiteľmi, vytvoriť dôstojné podmienky preto, aby mali lídri možnosť v pokoji rokovať a hovoriť o budúcnosti Európskej únie. Robili sme všetko preto, aby sme takého podmienky vytvorili," dodal šéf rezortu diplomacie.

 

Minister Lajčák upozornil na výnimočnosť summitu. "Summit je historický aj tým, že doteraz sa lídri stretávali v Bruseli, aby riešili otázky finančnej krízy, bezpečnosti, migrácie. Toto je prvýkrát za desať rokov, čo sa stretávajú mimo Bruselu, prvýkrát vo formáte 27 a prvýkrát, čo sa budú venovať Európskej únii ako takej," vysvetľuje.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies