Začína sa evakuácia dedín Fúa a Kafrájá obkľúčených povstalcami v Sýrii

NETKY.SK • 15 December 2016, 13:56 • 2 min
Začína sa evakuácia dedín Fúa a Kafrájá obkľúčených povstalcami v Sýrii

BEJRÚT - Kolóna pozostávajúca z 29 autobusov sa dnes vydala na cestu k dvom šiitským dedinám Fúa a Kafrájá v provincii Idlib, ktoré sú už niekoľko mesiacov obkľúčené protivládnymi sýrskymi povstalcami. Informovali o tom zdroje sýrskej vlády s tým, že v dedinách sa začne s odsunom civilistov.

slovakia

left justify in out

Osud obyvateľov týchto dvoch dedín bol jednou z príčin, pre ktoré v stredu zlyhala dohoda o prímerí v Aleppe a odsune civilistov a povstalcov z jeho východných častí, uzavretá za sprostredkovania Turecka s Ruskom.

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh, ktoré v sýrskej občianskej vojne bojuje po boku sýrskej armády, výmenou za dodržiavanie dohody o evakuácii z východného Aleppa žiadalo prevoz zranených z obcí Fúa a Kafrájá v provincii Idlib do zón pod kontrolou síl lojálnych sýrskej vláde.

Povstalecké frakcie informovali, že zatiaľ nebola uzavretá dohoda ohľadom odsunu z dvoch dedín, ktoré sú pod kontrolou vládnych síl.

Väčšinu územia provincie Idlib ovláda ozbrojená sýrska opozícia.

Na základe ďalších vyjednávaní o podmienkach prímeria, ktoré sa konali v noci nadnes, sa začal aj odsun protivládnych povstalcov a ich rodinných príslušníkov z enkláv vo východnom Aleppe. Podľa Ruska ide o asi 5000 povstalcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona