Začína sa celoslovenský dopravný prieskum

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 13:44 • 2 min
Začína sa celoslovenský dopravný prieskum

BRATISLAVA 21. apríla (SITA) - Odkiaľ a kam cestujete, ako často, aký je účel vašej cesty alebo aké dopravné prostriedky používate - takéto aj ďalšie otázky sa budú od mája do augusta pýtať anketári cestujúcich na autobusových zastávkach, vo vlakoch, ale aj na letiskách.

slovakia

left justify in out

Anketári navštívia aj 10-tisíc domácností v šiestich krajoch a budú skúmať ako ich členovia cestujú. Agentúru SITA o prieskume informoval hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Martin Kóňa. Doplnil, že zadávateľom prieskumu je rezort dopravy. Prieskum pre ministerstvo uskutoční externým dodávateľ, združenie AF&partners, zastúpená AF-CITYPLAN s. r. o. "Výsledky prieskumu budú slúžiť pri pripravovaných projektoch z dopravnej infraštruktúry, ktoré budú financované z peňazí Európskej únie, kde musíme zdôvodniť ich opodstatnenosť. Okrem toho v softvéri, ktorý vznikne z výsledkov prieskumu, sa bude dať zistiť napríklad intenzita dopravy, zaťaženie dopravnej siete, frekvencia cestujúcich, cestovné časy, náklady, údaje o regionálnych producentoch dopravy a podobne," informoval v tlačovej správe Kóňa.

 

Ministerstvo dopravy podľa jeho hovorcu Martina Kóňu prosí cestujúcich a vybrané domácnosti, aby boli ústretoví a zapojili sa do dopravného prieskumu a na otázky odpovedali pravdivo. Pomôžu tak získať lepší obraz o spôsobe cestovania alebo využívaní dopravných prostriedkov v ich regióne. Aj takýmto spôsobom môžu cestujúci a domácnosti podľa Kóňu ovplyvniť rozvoj dopravy vo svojom okolí. Dotazníky pre cestujúcich na autobusových zastávkach, vo vlakoch a na letiskách sú anonymné a jednoduché. Anketové lístky bude vypĺňať anketár na základe odpovedí oslovených respondentov. 

 

Anonymný bude aj anketový prieskum mobility v domácnostiach, ktorý sa uskutoční v šiestich krajoch Slovenska. Konať sa nebude v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde sa obdobný prieskum robil nedávno. Anketári oslovia respondentov priamo v ich domácnostiach. Pýtať sa budú na všeobecné údaje osôb v domácnosti, ako napríklad vek, pohlavie, vzdelanie, zamestnanie. Otázky sa budú týkať aj vybavenia domácností súvisiace s cestovaním, tzv. mobilitou (vlastníctvo a dostupnosť osobného auta, bicykla a ich využívanie) a cestovanie, či presuny dopravou členov domácnosti v konkrétnom dni. 

 

Dopravný prieskum bude zameraný na všetky druhy dopravy. "Preto budú do prieskumu zapojené napríklad aj dopravné firmy. Cieľom dopravného modelu je spracovanie dopravných vzťahov na území Slovenska s väzbou na susedné štáty a európsku dopravnú sieť. Prieskum vzniká ako požiadavka Európskej komisie pre programové obdobie 2014 – 2020 a bude financovaný z eurofondov," uvádza sa ďalej v tlačovej správe ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Výsledky prieskumu sa použijú pri pripravovaných projektoch dopravnej infraštruktúry, ktoré budú financované z peňazí Európskej únie, kde musí SR zdôvodniť ich opodstatnenosť. "Okrem toho v softvéri, ktorý vznikne z výsledkov prieskumu, sa bude dať zistiť napríklad intenzita dopravy, zaťaženie dopravnej siete, frekvencia cestujúcich, cestovné časy, náklady, údaje o regionálnych producentoch dopravy a podobne," dodáva sa v tlačovej správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies