Začína sa 71. ročník NBA, titul obhajuje Cleveland

NETKY.SK • 24 Október 2016, 09:29 • 2 min
Začína sa 71. ročník NBA, titul obhajuje Cleveland

NEW YORK - Úvodnými troma zápasmi odštartuje v noci na stredu 71. ročník zámorskej NBA. Základná časť najkvalitnejšej basketbalovej ligy na svete potrvá do 12. apríla 2017, o tri dni neskôr budú na programe prvé súboje nadstavbovej časti. V polovici februára sa bude hrať tradičná exhibícia All-Star, najväčšie hviezdy tentoraz pohostí New Orleans.

slovakia

left justify in out

Titul obhajuje Cleveland. Cavaliers vedení LeBronom Jamesom pred štyrmi mesiacmi vrátili Golden State Warriors prehru z vyvrcholenia súťaže v roku 2015 a to aj napriek tomu, že vo finále prehrávali už 1:3 na zápasy. Taký výrazný comeback sa predtým nepodaril žiadnemu mužstvu v histórii súťaže. James tak splnil svoj sľub a ukončil čakanie športových fanúšikov v Clevelande. Mesto z Ohia sa dočkalo prvého titulu v niektorej zo zámorských profesionálnych súťaží od roku 1964, vtedy v NFL triumfovali hráči amerického futbalu Cleveland Browns. "Obhájiť titul je oveľa náročnejšie ako ho získať. V minulej sezóne sme si však dokázali, že máme na to, aby sme ligu vyhrali. Bude to dlhá cesta, ale ja verím, že sa nám to opäť podarí," vravel James tesne pred začiatkom sezóny. Cleveland bude rovnako ako v predchádzajúcom ročníku ťažiť z faktu, že hráva v kvalitatívne slabšej Východnej konferencii, v ktorej prakticky nemá konkurenta. Na ceste za ďalšou účasťou vo finále budú chcieť Cavs na východe potrápiť najmä Boston, Indiana a Toronto.

 

Súpermi Jamesa a spol. by mali byť podľa väčšiny predsezónnych prognóz opäť Warriors. Ak sa tak stane, pôjde o tretie finále v rovnakom zložení za sebou. Snajperi z Kalifornie sú suverénmi uplynulých dvoch ročníkov súťaže, zo 164 duelov v základnej časti vyhrali 140. V sezóne 2015/2016 prekonali historický rekord Chicaga Bulls v počte výhier v základnej časti (73 výhier z 82 zápasov). Výnimočnú sezónu však nezakončili titulom, čo v Oaklande brali ako veľkú krivdu. Pre úspech v ďalšej sezóne urobili maximum, keď jadro mužstva udržali pokope a navyše angažovali štvornásobného najlepšieho strelca súťaže a MVP 2014 Kevina Duranta. Ten sa tak v jednom tíme stretol s elitnou dvojicou ostrostrelcov Stephen Curry, Klay Thompson a ich spolupráca fungovala takmer okamžite. Warriors v prípravných zápasoch zdolávali súperov rozdielom triedy a podobný scenár sa dá očakávať aj vo väčšine zápasov nadchádzajúcej sezóny. "Neprajníci tvrdia, že si nebudeme prihrávať a namiesto toho sa budeme hádať, kto viac vystrelí na kôš. My sme však profesionáli a máme jediný spoločný cieľ - a to je titul. Každý z nás tomu podriadi úplne všetko, len tak môžeme byť úspešní," povedal Durant k pretlaku hviezdnych hráčov v Oaklande. Hlavnými rivalmi Golden State v Západnej konferencii budú San Antonio, Los Angeles Clippers, Houston či Portland.

 

Liga bude ochudobnená o niektoré známe tváre, po minulej sezóne oznámili koniec kariéry hviezdy ako Kobe Bryant (LA Lakers), Tim Duncan (San Antonio) či Kevin Garnett (Minnesota). V profilige sa čoraz viac udomácňujú a presadzujú aj Európania. Dôležitú úlohu vo svojich tímoch by mali aj v novej sezóne zohrávať Španiel Pau Gasol (San Antonio), jeho brat Marc (Memphis), Nemec Dirk Nowitzki (Dallas), Černohorec Nikola Vučevič (Orlando), Lotyš Kristaps Porzingis (New York), Talian Danilo Gallinari (Denver), Francúz Rudy Gobert (Utah) či Grék Giannis Antetokounmpo (Milwaukee).

Sezóna NBA 2016/2017 sa začína zápasmi Cleveland Cavaliers - New York Knicks, Portland Trail Blazers - Utah Jazz a Golden State Warriors - San Antonio Spurs v noci na stredu.

 

NBA 2016/2017 - zloženie divízií

Východná konferencia

Juhovýchodná divízia: Atlanta Hawks, Washington Wizards, Miami Heat, Charlotte Hornets, Orlando Magic

Atlantická divízia: Boston Celtics, New York Knicks, Toronto Raptors, Philadelphia 76ers, Brooklyn Nets

Centrálna divízia: Milwaukee Bucks, Indiana Pacers, Detroit Pistons, Chicago Bulls, Cleveland Cavaliers

Západná konferencia

Juhozápadná divízia: Houston Rockets, San Antonio Spurs, Memphis Grizzlies, Dallas Mavericks, New Orleans Pelicans

Pacifická divízia: Golden State Warriors, Phoenix Suns, Los Angeles Clippers, Sacramento Kings, Los Angeles Lakers

Severozápadná divízia: Minnesota Timberwolves, Portland Trail Blazers, Denver Nuggets, Oklahoma City Thunder, Utah Jazz

 

Finálové série NBA (uplynulých 20 rokov):

2016: Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors 4:3

2015: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 4:2

2014: San Antonio Spurs - Miami Heat 4:1

2013: Miami Heat - San Antonio Spurs 4:3

2012: Miami Heat - Oklahoma City Thunder 4:1

2011: Dallas Mavericks - Miami Heat 4:2

2010: Los Angeles Lakers - Boston Celtics 4:3

2009: Los Angeles Lakers - Orlando Magic 4:1

2008: Boston Celtics - Los Angeles Lakers 4:2

2007: San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers 4:0

2006: Miami Heat - Dallas Mavericks 4:2

2005: San Antonio Spurs - Detroit Pistons 4:3

2004: Detroit Pistons - Los Angeles Lakers 4:1

2003: San Antonio Spurs - New Jersey Nets 4:2

2002: Los Angeles Lakers - New Jersey Nets 4:0

2001: Los Angeles Lakers - Philadelphia 76ers 4:1

2000: Los Angeles Lakers - Indiana Pacers 4:2

1999: San Antonio Spurs - New York Knicks 4:1

1998: Chicago Bulls - Utah Jazz 4:2

1997: Chicago Bulls - Utah Jazz 4:2

1996: Chicago Bulls - Seattle SuperSonics 4:2



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies