Začína sa 70. ročník NBA, LeBron James sa pokúsi získať titul v drese Clevelandu

NETKY.SK • 26 Október 2015, 10:49 • 2 min
Začína sa 70. ročník NBA, LeBron James sa pokúsi získať titul v drese Clevelandu

NEW YORK - Dočká sa dvojnásobný šampión vo farbách Miami LeBron James titulu konečne aj v drese Clevelandu? Alebo naplnia svoj nesmierny potenciál Los Angeles Clippers? Či vari príde na rad finálové repete Golden State? Alebo šiesty triumf San Antonia od roku 1999? Jubilejný 70. ročník začne v utorok písať najlepšia a najsledovanejšia basketbalová súťaž sveta NBA.

slovakia

left justify in out

Okruh favoritov na Trofej Larryho O'Briena je značný, ale s výnimkou Clevelandu ich treba hľadať najmä v Západnej konferencii. Cavaliers napriek finálovej prehre s Golden State 2:4 na zápasy udržali pokope hviezdnu trojicu LeBron James, Kyrie Irving, Kevin Love a na východnom pobreží USA by mali tvrdiť muziku. Znepríjemňovať život im tam budú najmä Chicago, Atlanta, Washington a Miami.

To v západnej vetve súťaže môže o prvenstvo bojovať hneď šesť tímov. Golden State Warriors prežili štatisticky najlepšiu sezónu od čias Jordanovho Chicaga a s výnimkou Davida Leeho neutrpeli nijakú vážnejšiu zmenu v kádri, takže nemohli stratiť na neskutočnej palebnej sile okolo lídra Stephena Curryho. Akurát Luke Walton bude v úvode sezóny zaskakovať za zdravotne indisponovaného kouča Steva Kerra.

San Antonio vyhralo v lete preťahovačku o najžiadanejšieho muža na trhu LaMarcusa Aldridgea (naposledy Portland), zo Srbska priletel 221 cm vysoký obor Boban Marjanovič, milióny dolárov za šancu bojovať o prsteň obetoval David West (naposledy Indiana), aj vo veku 39 rokov si konštantnú výkonnosť udržiava klubová ikona Tim Duncan a Spurs sa môžu popýšiť najsilnejšou podkošovou zostavou v lige. Prirátajúc osvedčenú dvojicu Tony Parker, Manu Ginóbili, najlepšieho brániaceho hráča v súťaži Kawhia Leonarda, to všetko podporené trénerskou virtuozitou Gregga Popovicha, texaský klub sa z plného hrdla znova hlási do boja o celkový triumf.

Obrovský, ale stále neprebudený potenciál drieme v losangeleských Clippers. Partiu okolo Chrisa Paula, Blaka Griffina, DeAndreho Jordana a prvotriedneho náhradníka Jamala Crawforda teraz vystužili príchody Paula Piercea, Lancea Stephensona či Josha Smitha. Je na trénerovi Docovi Riversovi, aby tím prvý raz v histórii priviedol aspoň do konferenčného finále.

Uzdravený krídelník Kevin Durant dáva Oklahome nádej zopakovať finálovú účasť z roku 2012. Ak nebudú aj ostatné opory zo základnej päťky Russell Westbrook a Serge Ibaka zamestnávať viac lekárov než súperov, Thunder by nemalo ujsť minimálne semifinále Západnej konferencie. Zmestiť sa doň budú chcieť aj Houston s Jamesom Hardenom a Dwightom Howardom či tradične defenzívne silný Memphis s osvedčenou podkošovou dvojicou Marc Gasol, Zach Randolph.

Na každý z tridsiatich tímov čaká v základnej časti tradičná porcia 82 zápasov. Tabuľková fáza NBA 2015/2016 vyvrcholí 13. apríla, od soboty 16. 4. príde na rad play-off, kam postúpi po osem najlepších mužstiev z oboch konferencií. Ešte predtým v nedeľu 14. februára spestrí sezónu exhibičný 65. Zápas hviezd, ktorý sa uskutoční v torontskom Air Canada Centre.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies