Začína sa 26. ročník Divadelnej Nitry, potrvá do utorka

NETKY.SK • 22 September 2017, 09:36 • 2 min
Začína sa 26. ročník Divadelnej Nitry, potrvá do utorka

NITRA – Otváracím predstavením Právo na šťastie divadelníkov z USA a Slovinska sa dnes večer začne 26. ročník medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.

slovakia

left justify in out

Festival prinesie desať inscenácií divadiel zo šiestich krajín a potrvá do utorka 26. septembra. Predstavenia bude spájať téma festivalu #fundamentals, ktorá chce upriamiť pozornosť divákov na základné hodnoty, ako je sloboda, porozumenie, umenie, krása, spravodlivosť, rodina, domov, tradície či vzdelanie. Divadelná Nitra ponúkne nielen činohru, ale aj pohybové divadlo, predstavenie na pomedzí divadla a filmu, inscenáciu v znakovej reči nepočujúcich, komédie i vážne diela. Päť inscenácií bude slovenských a päť zahraničných. Tento rok budú mať na festivale zastúpenie divadelníci z Belgicka, Spojených štátov amerických, Poľska, Česka a Slovinska.

Sprievodný program prinesie 40 podujatí – pouličných predstavení, performancií, výstav, filmov, koncertov, diskusií či tvorivých dielní pre deti. Organizátori pre nepriaznivé počasie presunuli časť plánovaných sprievodných podujatí z vonkajších do vnútorných priestorov, najmä do obchodného centra Mlyny a Starého divadla Karola Spišáka. Aktualizovaný sprievodný program možno nájsť na stránke festivalu www.nitrafest.sk.

Festival otvorí po prvý raz v histórii hra z USA, ktorá vznikla v koprodukcii so Slovinskom. Titul Právo na šťastie bude humornou úvahou o americkom sne, šťastí a demokracii. Na stav spoločnosti u našich susedov bude v programe Divadelnej Nitry reagovať monodráma Herec a stolár Majer hovorí o stave svojej domoviny.

 

České divadelné umenie bude reprezentovať aj súbor Cirk La Putyka, ktorý sa spojil s gréckymi umelcami z formácie Rootlessroot v predstavení Black black woods. Jedinečný ľudský príbeh prinesie na festival súbor Berlin z Belgicka. Ich Zvizdaľ [Černobyľ – tak ďaleko, tak blízko] sleduje starý manželský pár, ktorý žije na Ukrajine osamotený v oblasti zamorenej radiáciou, kde od výbuchu v černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986 akoby zastal čas. O komunikácii počujúcich s nepočujúcimi bude dielo poľského divadla Teatr Nowy Jedno gesto.

V rámci slovenských predstavení budú môcť diváci vidieť inscenácie Jánošík Divadla Andreja Bagara v Nitre, Elity z dielne Činohry Slovenského národného divadla, Vojna nemá ženskú tvár Slovenského komorného divadla Martin, Posadnutí Divadla Alexandra Duchnoviča Prešov a spoločné dielo Divadla Pôtoň, Debris Company, Med a prach a Slávy Daubnerovej Miracles.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies