Začiatok rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie je reálny, čakalo sa 14 rokov

NETKY.SK • 27 Január 2016, 13:59 • 2 min
Začiatok rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie je reálny, čakalo sa 14 rokov

BRATISLAVA – Dlhoočakávaný začiatok rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie (SNG) je už reálny. Na dnešnej tlačovej konferencii to konštatovala generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

slovakia

left justify in out

"Je to pre nás veľmi pozitívna správa, na ktorú sme čakali 14 rokov. Koncom minulého roka sme podpísali zmluvu a minulý týždeň sme odovzdali stavenisko. Teraz je to v rukách nášho dodávateľa, ktorý začal s prípravnými prácami. Stavebná časť má byť hotová do 36 mesiacov, čiže do troch rokov," konštatovala Kusá.

 

Vláda SR na rekonštrukciu schválila 48,7 milióna eur. Okrem premostenia SNG sa bude opravovať knižnica, amfiteáter, administratívna budova, historická budova Vodných kasární, ktorá má štatút národnej kultúrnej pamiatky. Po rekonštrukcii bude k dispozícii 5385 štvorcových metrov výstavnej plochy. Počas obnovy nebude prerušená pestrá kultúrna činnosť v Berlinke ani výstavy v Esterházyho paláci.

 

"Obnovou chceme, aby vznikol nový kultúrny priestor, veľmi nám záleží na umeleckom komforte pre návštevníkov. Naše plány pripravujeme tak, aby sme okrem prezentácie kultúrneho dedičstva a umenia vybudovali verejný areál, ktorý by slúžil ako kultivovaná mestská alternatíva na voľný čas. Táto rekonštrukcia je jedna z najväčších investícií ministerstva kultúry do slovenskej kultúry," dodala riaditeľka.

 

Zároveň zhodnotila vlaňajší záujem o dianie v SNG, ktorý znamenal 82.398 návštevníkov. Voľný vstup do galérie je vďaka sponzorstvu od roku 2014, ktorý vtedy znamenal takmer 100-percentný nárast návštevníkov oproti predchádzajúcemu roku.

 

"Ten nárast sa nám vlani podarilo udržať a predlžujeme voľný vstup aj v tomto roku. Veľmi nás teší, že v obmedzených podmienkach sa nám darí mierne dvíhať trend, ktorý je vo východnej Európe stále klesajúci. Voľný vstup u nás ľudia radi využívajú," povedala pre TASR Kusá.

 

K záujmu verejnosti by mali prispieť aj plánované tohtoročné výstavy. Okrem prebiehajúcej o digitalizácii umeleckých zbierok Uchovávanie sveta – Rituál múzea v digitálnom veku, ktorá potrvá do 28. februára, sa návštevníci môžu tešiť na prezentáciu nizozemskej maľby zo zbierky starého umenia SNG.

 

Autorské prezentácie budú mať slovenskí umelci: šperkár a sochár Anton Cepka, konceptuálny výtvarník Stano Filko a francúzsky fotograf slovenského pôvodu Francois Kollar. Koncoročná výstava "Sen x skutočnosť. Umenie & propaganda 1939 – 1945" je o kontroverznom období slovenského štátu zaznamenanom v maliarstve, sochárstve, fotografii, kresbe, grafike, filme, úžitkovom umení a dizajne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona