Začiatok konca? Testnet Goerli Ether stúpol na 1,60 USD, keď obchodníci skočili na príležitosť určenú pre vývojárov.

NETKY.SK • 27 Február 2023, 10:56 • 2 min
Začiatok konca? Testnet Goerli Ether stúpol na 1,60 USD, keď obchodníci skočili na príležitosť určenú pre vývojárov.

LayerZero ponúkla vývojárom spôsob, ako sa dostať k skutočne bezcenným tokenom gETH na testovacie účely – ale obchodníci využili túto príležitosť, čo viedlo k neuveriteľne vysokému zhodnoteniu.

slovakia

left justify in out

Ceny Goerli etheru (gETH) sa cez víkend vyšplhali nad 1,60 USD, pričom minulý piatok vzrástli zo 7 centov a dosiahli trhovú kapitalizáciu až 15 miliónov USD.
Údaje z DEXTools ukazujú, že za posledných 24 hodín sa zobchodovalo gETH v hodnote takmer milióna dolárov, pričom v čase tlače bolo v obehu 3,79 milióna gETH celkovo a 1 260 držiteľov tokenov.

Goerli ether však nie je žiadny trendový Ethereum fork alebo Ethereum rival označený hypemen: Tieto tokeny sú testnetovou verziou skutočného etheru pre vývojárov na simuláciu transakcií, inteligentných kontaktov a iných aktivít pred nasadením na Ethereum mainnet. To znamená, že tieto tokeny majú byť bezplatné – vydané jednoducho pre vývojárov testnetov. Nárast cien gETH ako taký nakoniec vyvolal kritiku zo strany krypto komunity.
„Testnet ether má byť zadarmo, ale špekulanti ho označujú,“ uviedol v nedeľu na Twitteri známy vývojár Mudit Gupta. „Bojovníci spoza klávesníc vám povedia, že ho kupujú vývojári, ale nie, nie. Možno 0,1 % sa nakupuje na spotrebu.“
„Toto je začiatok konca Goerliho testnetu. Poslúžilo nám to dobre,“
dodal. 
Testnets sú testovacie prostredia, ktoré napodobňuje reálne používanie blockchainu a umožňujú vývojárom nájsť a opraviť kritické chyby pre pripravované produkty alebo funkcie, ktoré majú byť nasadené na mainnet.
Tým sa zabráni neúmyselným škodám, ktoré by potenciálne mohli viesť k peňažným stratám alebo poruche technológie.
Trh gETH vznikol začiatkom tohto mesiaca po tom, čo platforma cross-chain obchodovania LayerZero vytvorila swapový produkt, ktorý vývojárom umožnil kúpiť testnet ether priamo z decentralizovanej burzy Uniswap.
LayerZero chcelo vytvoriť trh, ktorý výrazne uľahčí vývojárom Ethereum testovanie a prístup k etheru na testovacej sieti Goerli.
Vývojári a používatelia sa doteraz museli spoliehať na služby nazývané faucety, aby získali tokeny testovacej siete, čo nie je jednoduchý proces.
Tokeny mali pôvodne cenu 10 centov za kus a boli uvedené na Uniswap 22. februára. Keď používateľ zakúpil tokeny na Uniswap, uskutočnila sa séria swapov medzi etherom a goerli etherom na testovacej sieti Goerli aj hlavnej sieti Ethereum – výsledkom bol natívny éter na Ethereum na ether na Goerli.
Ale trhy priťahujú špekulantov, a to ešte viac v kryptosvete. Pre niektorých na Crypto Twitter je stávkovanie na gETH spôsob, ako investovať do základných koreňov aplikácií, ktoré budú neskôr postavené na Ethereu – akejsi stávke na éter.
Špekulanti sa pri tom bavia. Od pondelka už existuje zbierka nezastupiteľných tokenov (NFT) postavená na sieti Goerli, ako aj memecoin Goerli Inu s tematikou Shiba Inu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies