Záchranný úver pre Portugalsko bude mať hodnotu 70 až 80 miliárd eur

NETKY.SK • 8 Apríl 2011, 07:40 • 2 min
Záchranný úver pre Portugalsko bude mať hodnotu 70 až 80 miliárd eur

Záchranný úver pre Portugalsko bude mať hodnotu 70 až 80 miliárd eur

slovakia

left justify in out

Ekonómovia očakávajú, že Portugalsko dostane od EÚ a MMF záchranný úver v celkovej hodnote 70 až 80 miliárd eur. To by krajine malo stačiť na financovanie verejného dlhu a podporu svojich bánk v najbližších troch rokoch.
      Portugalsko je pod Grécku a Írsku treťou krajinou, ktorá požiadala o medzinárodnú finančnú pomoc. Zatiaľ však stále nie je isté, či dočasná vláda dokáže vyrokovať podmienky záchranného programu ešte pred predčasnými voľbami, ktoré sa budú konať 5. júna.
      Analytici sa obávajú, že politické strany sa pred voľbami nedokážu dohodnúť na úsporných opatreniach a hospodárskych reformách, ktoré budú podmienkou získania finančnej pomoci.
      Podľa ekonóma Commerzbank Christopha Weila Lisabon bude potrebovať 35 miliárd eur na splatenie dlhopisov a ďalších 25 miliárd na financovanie deficitu verejných financií do polovice roka 2014. Záchranný úver zrejme tiež pokryje prípadné injekcie likvidity do bankového sektora.
      Ekonóm BNP Paribas Luigi Speranza predpokladá, že hodnota záchranného balíka dosiahne 75 až 80 miliárd eur, čo predstavuje asi 45 % ročného HDP Portugalska, čo je približne rovnaký podiel ako v prípade pomoci pre Grécko a Írsko.
      Franceso Garzarelli z Goldman Sachs Global Economics zasa očakáva, že úver vo výške 70 až 80 miliárd eur budú napoly financovať EÚ a MMF.

Zdroj: TASR/Financial Times



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona