Záchranný program pre pamiatky v regiónoch

NETKY.SK • 19 Február 2013, 08:13 • 2 min
Záchranný program pre pamiatky v regiónoch

Záchranný program pre pamiatky v regiónoch - Kultúra Nadácia VÚB otvára grantový program Poklady môjho srdca zameraný na obnovu kultúrneho dedičstva. Historické schody v Španej Doline, kartuša v Novej pevnosti v Komárne, fontána v Spišskom Hrhove, storočn

slovakia

left justify in out

img

Nadácia VÚB otvára grantový program Poklady môjho srdca zameraný na obnovu kultúrneho dedičstva.

Historické schody v Španej Doline, kartuša v Novej pevnosti v Komárne, fontána v Spišskom Hrhove, storočná hasičská striekačka v Hodruši-Hámroch, židovský cintorín v Banskej Štiavnici – to je len zlomok z toho, čo sa nadácii podarilo za šesť rokov existencie programu urobiť. 

Na Slovensku je množstvo kultúrnych a historických pamiatok, z ktorých mnohé potrebujú financie na rekonštrukciu. Od roku 2007 sa do grantového programu Poklady môjho srdca prihlásilo vyše 500 pamiatok, z nich 60 sa podarilo zrekonštruovať. Vlani bol napríklad obnovený najväčší vojenský cintorín z obdobia 1. svetovej vojny vo Veľkrope, najstaršia rotunda z veľkomoravského obdobia v Ducovom či časť mestského opevnenia v Modre. 

Žiadatelia môžu aj tento rok získať prostriedky na obnovu menších objektov, ktoré sú kultúrnymi, umeleckými a prírodnými pokladmi, a to až do výšky 5 000 eur pre jeden projekt. Nadácia VÚB prerozdelí spolu 30 000 eur“, približuje predseda správnej rady Nadácie VÚB Ignacio Jaquotot. 

O grant na záchranu pamiatok môže požiadať len právnická osoba. Pamiatka nesmie byť v súkromnom vlastníctve. V žiadosti treba popísať dôvody, prečo je potrebné danú pamiatku podporiť a vhodné je tiež pripojiť fotografiu jej súčasného stavu. 

Uzávierka prijímania žiadostí je 22. marca 2013. Viac informácií o možnosti získať grant je zverejnených na https://www.nadaciavub.sk/Default.aspx?CatID=56. 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona