Záchranný balíček pre farmárov je podľa SPPK sklamanie

NETKY.SK • 8 September 2015, 15:19 • 2 min
Záchranný balíček pre farmárov je podľa SPPK sklamanie

BRATISLAVA - Rada ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo rozhodla o pomoci pre európskych mliečnych farmárov vo výške 500 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) však upozorňuje, že záchranný balíček nie je ani zďaleka dostatočný na to, aby mal na sektor nejaký významnejší dopad. Európska komisia tak reagovala na kritickú situáciu v odvetví mlieka, ktorú spôsobilo zrušenie mliečnych kvót, ruské embargo na potraviny a slabnúci dopyt zo strany Číny po sušenom mlieku z európskej produkcie.


Ako uviedla SPPK vo svojom stanovisku, 500 mil. eur poľnohospodárom v žiadnom prípade nevykompenzuje škody zo straty ich hlavného exportného trhu, Ruska v hodnote 5,5 mld. eur ročne. Európski poľnohospodári podľa komory platia cenu za medzinárodnú politiku. "Ceny mlieka a ďalších komodít sú v mnohých prípadoch hlboko pod úrovňou výrobných nákladov, príjmy poľnohospodárov výrazne klesajú a mnohé podniky sú nútené obmedziť výrobu, prípadne s podnikaním na pôde a so zvieratami skončiť úplne," vysvetlila komora.


Balíček navrhnutý ministrami poľnohospodárstva EÚ je podľa SPPK sklamaním a obsahuje len veľmi málo opatrení, ktoré pomôžu bezprostredne riešiť vzniknutú krízu. "Vítame skutočnosť, že schémy na propagáciu výrobkov boli rozšírené a Európska komisia urýchli prácu na hľadaní nových exportných trhov, to však bude nejaký čas trvať a ten poľnohospodári nemajú," podotkla komora. Taktiež víta aj skutočnosť, že bol predložený návrh na zlepšenie a predĺženie schémy na súkromné skladovanie sušeného mlieka. Na druhej strane sklamaním je, že sa neuvažuje s navýšením intervenčnej ceny mlieka.


Návrh na zavedenie novej schémy na súkromné skladovanie v sektore bravčového mäsa považuje SPPK za pozitívum. Ostatné opatrenia navrhované na podporu krízou postihnutých sektorov sú podľa nej príliš vágne, prejavenie ich účinku bude trvať dlhé obdobie. "Opatrenia prijaté Európskou komisiou sú nedostatočné a nevyriešia situáciu slovenských poľnohospodárov v dotknutých sektoroch. Veríme, že Európska komisia pod tlakom európskych poľnohospodárov tieto opatrenia prehodnotí a zavedie také, ktoré zabezpečia urýchlené riešenie krízového stavu," uzavrela SPPK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies