Záchranná operácia po potopení trajektu môže trvať aj dva mesiace

NETKY.SK • 19 Apríl 2014, 18:53 • 2 min
Záchranná operácia po potopení trajektu môže trvať aj dva mesiace

SOUL - Juhokórejskí predstavitelia povedali, že záchranná operácia po stredajšom potopení trajektu si môže vyžiadať aj dva mesiace.

slovakia

left justify in out

Potápači bojujú so silnými morskými prúdmi a zlou viditeľnosťou v snahe nájsť 270 nezvestných cestujúcich. Potvrdených obetí je zatiaľ 32 a zachrániť sa podarilo 174 ľudí z lode, informovala dnes BBC.
      

Príbuzní nezvestných začali poskytovať vzorky svojich DNA, aby pomohli identifikovať mŕtvych. 
      

Šesťdesiatdeväťročný kapitán trajektu e I Čun-sok a dvaja členovia posádky boli zatknutí. Kapitán vyhlásil, že odkladal evakuáciu v obave, že silné morské prúdy cestujúcich "odnesú do mora". Čelí viacerým obvineniam, vrátane zanedbania povinností a porušenia námorného práva.
     

Potápači dnes v trajekte, ktorý prevážal aj autá, zbadali tri telá, ale nemohli ich vytiahnuť. Zavadzali im v tom plávajúce predmety a končil sa im tiež čas, kedy mohli zostať pod vodou.

      

Na otázku, ako dlho bude záchranná operácia pokračovať, šéf krízového centra povedal reportérom, že môže pokračovať niekoľko týždňov, ak nie mesiacov. "Nevieme to naisto. Ale podľa expertov môže trvať jeden alebo dva mesiace," citovala ho BBC. Podľa jeho slov je veľmi nepravdepodobné, aby takto dlho prežil v potopenom trajekte niekto, kto tam uviazol živý.
      

Vyšetrovanie sa sústredí na prudký pohyb trajektu tesne predtým, ako sa začal nakláňať a či mohol príkaz na evakuáciu zachrániť životy ľudí. Videozáznam z lode dokazuje, že posádka povedala cestujúcim, aby zostali pokojní, aj keď sa loď výrazne naklonila na bok.
      

Kapitán, ktorého vypočúvala polícia, sa po svojom zatknutí prostredníctvom televízie ospravedlnil národu i rodinám obetí.
      

Záchranári povedali, že do lode napumpovali vzduch, ktorý by mal pomôcť ľuďom uväzneným vnútri a súčasne uľahčiť jej opätovné vyzdvihnutie na hladinu. Zdôraznili však, že žeriavy, ktoré dorazili, na miesto havárie, nepoužijú, kým nebudú mať istotu, že vnútri nie je ešte niekto živý.
      

V blízkosti potopeného trajektu dnes vylovili tri ďalšie telá, s ktorými vzrástol počet potvrdených obetí na 32. Pobrežná stráž uviedla, že okolo trajektu natiahnu siete, aby zabránili odplaveniu tiel, ktoré prúdy vynesú na hladinu, preč do mora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies