Zachránili ratovali Čechov v Tatrách

NETKY.SK • 31 Október 2015, 10:08 • 2 min
Zachránili ratovali Čechov v Tatrách

BRATISLAVA - V piatok podvečer pomáhali členovia Horskej záchrannej služby (HZS) českým turistom vo Vysokých, Západných aj Nízkych Tatrách.

slovakia

left justify in out

Prvý sa zranil 36-ročný český turista na Tatranskej magistrále smerujúcej od Sliezskeho domu. S poraneným kolenom nebol schopný pokračovať do Starého Smokovca, na pomoc mu išli horskí záchranári z oblastného strediska Vysoké Tatry. Tí turistovi nohu zafixovali a transportovali ho na nosidlách na Hrebienok a následne terénnym vozidlom do Starého Smokovca. Vzápätí tiesňovú linku HZS kontaktovala česká rodina s dvoma malými vyčerpanými a premrznutými deťmi vo veku osem a desať rokov. Rodina uviazla na zeleno značenom chodníku v sedle Ostruky v Chočských vrchoch, navyše bez svetla. Horskí záchranári deti i rodičov po príchode na miesto zateplili a terénnym vozidlom ich transportovali do ubytovacieho zariadenia v Kvačanoch. Do tretice požiadali o pomoc dvaja českí turisti v Nízkych Tatrách. Tí schádzali z Ďumbiera po červenej turistickej značke, z ktorej odbočili na žltý turistický a náučný a následne na lesnú cestu. Turisti nemali baterku a bez svetla nevedeli v ťažkom teréne pokračovať. Prácu záchranárom sťažil zlý signál mobilného telefónu v danej oblasti. Turistom sa napokon podarilo nahlásiť svoju lokalizáciu prostredníctvom GPS, čím sa výrazne skrátila pátracia akcia po oboch zablúdených. Záchranári po príchode pod sedlom Javorie zo strany Jánskej doliny turistov zateplili a previezli ich do ubytovacieho zariadenia v Jasnej.


Horská záchranná služba, ktorá agentúru SITA o záchranných akciách informovala, upozorňuje turistov na sezónnu uzáveru turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku, ktorá sa začína v nedeľu 1. novembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies