Zachránil Židov: V meste Netanja pomenovali ulicu po japonskom diplomatovi Sugiharovi

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 11:55 • 2 min
Zachránil Židov: V meste Netanja pomenovali ulicu po japonskom diplomatovi Sugiharovi

NETANJA - izraelskom meste Netanja pomenovali ulicu po japonskom diplomatovi Čiunemu Sugiharovi, ktorý v rokoch 1939-40 ako vicekonzul Japonského cisárstva v Litve udelil v rozpore s pravidlami cestovné víza približne 6000 osobám židovského pôvodu, čím ich zachránil pred nacistickou perzekúciou.

slovakia

left justify in out

Najmä pre poľských Židov viedla jedna z únikových trás cez Litvu a Sovietsky zväz do Japonska, odkiaľ mohli pokračovať do USA, pretože v tej dobe ešte Japonsko nevstúpilo do vojny.

 

Na to potrebovali cestovné víza, ktoré im však Tokio odmietalo poskytnúť. Mnohí z týchto ľudí sa po skončení vojny usadili práve v meste Netanja.

 

Zámer pomenovať jednu z tamojších ulíc po Sugiharovi prišiel v súvislosti s blížiacim sa 30. výročím jeho úmrtia, informoval v noci nadnes denník Japan Times s odvolaním sa na tlačovú agentúru Džidži.

 

Čiune Sugihara bol Izraelom v roku 1985 vyznamenaný za svoje humánne činy počas vojny titulom Spravodlivý medzi národmi.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona