Zachránil sa: Tínedžer opísal peklo, ktorým prešiel v rukách islamistov

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 16:26 • 2 min
Zachránil sa: Tínedžer opísal peklo, ktorým prešiel v rukách islamistov

MÓSUL – Samozvaný Islamský štát, ktorý drancuje väčšinu územia Sýrie a Iraku sa podpísal na devastácii tisícok ľudských osudov. Šíria strach, bolesť a neznesiteľné utrpenie, z ktorého v podstate nie je úniku. Zopár šťastlivcom sa utiecť podarilo a občas sa so svetom podelia o hrôzostrašný príbeh ich života.

slovakia

left justify in out

Predstavil sa ako Adel (17), skutočné meno prezradiť nechcel. Keď si ho v rodnom Iraku podali islamisti, mal iba 14 rokov. Dôvodom jeho zatknutia bol predaj cigariet. Fajčenie je v ortodoxnom islame totiž zakázané a väčšinou sa trestá 40 ranami bičom.

 

img

Ilustračné foto

 

"Spútali ma, dali mi vrece na hlavu, dobili ma a mučili, chcel som radšej zomrieť," povedal. Nadvláda teroristov v regióne výrazne poznačila školstvo. "Zmenili všetko, knihy, učili nás ako narábať so zbraňami a odrezávať hlavy deťom. Vymývali mládeži mozgy, aby sa k nim pripojili a bojovali za nich,“ povedal Adel.

 

O pár dní jeho a ostatných väzňov obliekli do oranžových kombinéz a odviedli na popravisko. Vedel, že do pár hodín bude mŕtvy. „Potom prišiel rozkaz z hora, aby nás nepopravili.  Že nemajú popravovať tých, ktorí sa k nim pripoja,“ vysvetlil.

 

img

 

img

Ilustračné foto

 

Neskôr sa mu podarilo utiecť, čo bolo takmer rovnako ťažké ako zostať a žiť s teroristami. Musel prekonať kilometre podmínovanej zeme a prejsť cez územia iných militantných skupín, ktoré sa navzájom ostreľujú.

 

Teraz je v bezpečí v starostlivosti o organizácie Save the Children. Tá sa snaží pomáhať traumatizovaným deťom a vrátiť im ich detský svet. Združujú ich na bezpečných územiach, kde im poskytujú ihriská, hračky, psychológov a nejaké vzdelanie.

 

"Aj vďaka našej aktivite v iných regiónoch vieme,  že máme len obmedzený čas konať," povedal Aram Shakaram, zástupca oblastného riaditeľa charity v Iraku. "Po dvoch rokoch v rukách islamistov, sú tieto deti traumatizované a trpia „toxickým stresom, ktorý nastáva u detí, ktoré sú v extrémnej situácii alebo dlhodobo týrané,“ priblížil. 

 

Informáciu priniesol The LadBible.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies