Zachránený bocian Vavrinec doletel až do Zambie

NETKY.SK • 5 December 2018, 14:28 • 2 min
Zachránený bocian Vavrinec doletel  až do Zambie

BRATISLAVA - Bocian Vavrinec, ktorého v lete zachránili v rehabilitačnej stanici Správy Tatranského národného parku (TANAP), už doletel až na juh Afriky.

slovakia

left justify in out

Podľa solárnej vysielačky, ktorú mu ochranári nainštalovali po vyliečení pred vypustením do prírody, sa slovenský bocian nachádza v Zambii, predtým oddychoval v Keni na hraniciach s Ugandou.

 

"Bocian Vavrinec sa na viac než mesiac odmlčal a opäť sa ohlásil od hraníc Ugandy a Kene, z lovísk afrických saván, tentokrát v blízkosti Viktóriinho jazera. V týchto dňoch sa nachádza v štáte Zambia a pokračuje ďalej smerom na juh," informovala Správa TANAP-u.

 

img

 

Na svoju každoročnú cestu do južných krajín sa Vavrinec vybral koncom augusta. Musel prekonať vyše sedemtisíc kilometrov. Letel zo Slovenska do Rumunska, kde oddychoval pri meste Brašov v rumunskej časti Karpát. Zdržal sa tam tri dni, aby získal silu na prelet Făgărașu, najvyššieho a najrozľahlejšieho pohoria Rumunska. Prieliv Bospor zdolal začiatkom septembra a jeho preletom sa dostal až do Ázie. Vavrinec počas preletu nad Tureckom prekonal svoj výškový rekord, musel vystúpiť až do výšky 4 160 metrov a zdolať pohorie Bolkar Daglari. Potom ho zaznamenali v okolí sýrskeho mesta Aleppo, putoval údoliami Libanonu a v októbri sa dostal do Afriky.

img

Pohorie Făgăraș


Príbeh bociana bieleho Vavrinca sa začal 10. augusta, keď ho prijali do rehabilitácie na Správe TANAP-u. Nelietajúceho bociana našli turisti pri obci Mlynčeky (okr. Kežmarok). Meno dostal podľa dňa v kalendári, keď ho našli. Podľa ochranárov si Vavrinec zranil krídlo pri náraze do nejakej prekážky, zranenie však nebolo vážne a bocian sa zotavil za jeden týždeň. Vďaka solárnej vysielačke sa teraz Vavrinec stane predmetom skúmania migračnej trasy bocianov z podtatranskej oblasti na ich zimoviská.

 

„Vďaka moderným technológiám bude možné sledovať Vavrinca niekoľko sezón nepretržite počas jeho migrácie do Afriky, zimovania a dúfame, že aj počas opätovného návratu na Slovensko,“ zakončila Správa TANAP-u.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies