Záchranári v Bejrúte hrajú o čas, po mesiaci od explózie zaznamenali tlkot srdca spod ruiny budovy

NETKY.SK • 4 September 2020, 12:05 • 2 min
Záchranári v Bejrúte hrajú o čas, po mesiaci od explózie zaznamenali tlkot srdca spod ruiny budovy

BEJRÚT - Mesiac po mohutnom výbuchu v prístave libanonskej metropoly Bejrút citlivé prístroje zachytili v ruinách jednej zo zrútených budov tlkot srdca.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok tak záchranári za pomoci psov začali s hľadaním po prípadných preživších. Pomocou termokamier totiž v hĺbke asi dva metre pod ruinami budovy detegovali jedno alebo dve telá. Informoval o tom spravodajský server France Info.

 

img

 

Jeden zo záchranárov pre libanonský rozhlas uviedol, že skenery zaznamenali aj 19 nádychov a výdychov za minútu. Budova, kde sa pátra po preživších, sa po výbuchu úplne zrútila a ostali iba ruiny.

 

Masívny výbuch, ktorý otriasol libanonskou metropolu 4. augusta, spôsobil výbuch 450 ton dusičňanu amónneho. Hlavnou príčinou explózie bolo nesprávne uskladnenie tejto nebezpečnej látky. Počas tragédie prišlo o život 191 ľudí a viac ako 6500 utrpelo zranenia. Sedem osôb ostáva naďalej nezvestných.

 

 

Stovky mŕtvych a tisícky zranených

Záchranári sa vo štvrtok pokúšali cez provizórne vyhĺbený tunel dostať k miestu, kde by sa telá mohli nachádzať. Pri jeho razení však narazili na kovové prúty, ktoré im bránili v napredovaní.

 

img

 

Keďže sa domnievali, že tieto prúty fungujú ako "výstuž", mali obavy, že po ich odstránení by sa prístupový "tunel" mohol zrútiťZáchranné práce tak boli nútení nakrátko prerušiť.

 

Záchranári hrajú o čas

Na miesto povolali armádnych ženistov, ktorí lokalitu krátko pred polnocou zabezpečili pomocou žeriavov. Čilskí záchranári a tímy libanonskej civilnej ochrany následne v piatok ráno odstraňovali kusy sutiny už len rukami alebo lopatkami a snažili sa nájsť tunel alebo vstupný bod, ktorý by im umožnil prístup k "preživšiemu alebo mŕtvole", informovala agentúra AFP.

 

Pulz, ktorý prístroje zaznamenali v piatok, sa v porovnaní s predchádzajúcim záznamom výrazne spomalil, uviedol Nicholas Saade. Ten koordinuje čilské záchranné tímy s ich libanonskými kolegami.

 

Krajina nebola na takúto katastrofu pripravená

Libanon, ktorý už pred výbuchom v prístave zažíval hlbokú hospodársku krízu, nie je vybavený na zvládanie katastrof podobného rozsahu.

 

 

Táto tragédia však krízu ešte viac prehĺbila a podnietila ľudí k protestom voči vládnej garnitúre, ktorá problém dlhodobo ignorovala. Stupňujúci sa tlak verejnosti nakoniec prispel k odstúpeniu premiéra Hassána Dijába a demisii celej vlády. 

 

Keďže krajina nemá vybavenie a ani dostatok odborníkov na zvládnutie takto náročných pátracích a záchranných operácií, pomoc ponúkli experti z Čile, Francúzska a Spojených štátov.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies