Záchranári začali hĺbiť východovú šachtu pre uviaznutých baníkov

NETKY.SK • 31 August 2010, 12:03 • 2 min
Záchranári začali hĺbiť východovú šachtu pre uviaznutých baníkov

Záchranári začali hĺbiť východovú šachtu pre uviaznutých baníkov

slovakia

left justify in out

img

Záchranári v Čile začali hĺbiť východovú šachtu do bane, v ktorej už vyše dva týždne na pomoc čaká 33 uviaznutých baníkov. Informovala o tom dnes čílska vláda.
      Vyhĺbenie 66 centimetrov širokej únikovej chodby by malo trvať dva až štyri mesiace. Záchranári by každý deň chceli pokročiť o osem až 15 metrov, uviedol minister pre baníctvo Laurence Golborne.
      Pomocou stroja najprv vyhĺbia 15-metrový otvor do bane San José v púšti Atacama. Potom do práce zapoja vŕtací mechanizmus s prídavným motorom, ktorý v pondelok priviezli z Nemecka.
      Baníkov, ktorí pod zemou uviazli 5. augusta, objavili živých iba pred týždňom v hĺbke približne 700 metrov. Pomocou úzkeho otvoru im dodávajú nevyhnutné jedlo a vodu. Dostali už i hracie karty či mp3 prehrávače, aby zmiernili hrozbu vzniku depresie, ktorej príznaky sa už u niektorých mužov prejavili.
      Mnohí príbuzní baníkov, najmä ich manželky, sa utáborili v okolí bane a komunikujú so svojimi blízkymi, aby im dodali nádej počas čakania na záchranu.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona